İzmir'de de İklim Grevi eylemi

İklim grevlerinin İzmir’deki adresi Gündoğdu Meydanı oldu. Gelecek için Cumalar Dayanışma Ağı’nın çağrısıyla bugün başlayan eylemler yedi gün sürecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Türkiye’de 'Sıfır Gelecek Kampanyası' adı altında bir araya gelen çevre ve ekoloji örgütleri tüm dünyayla aynı anda 'küresel iklim grevi' gerçekleştiriyor. İklim krizinin aciliyetine karşı bir an önce harekete geçilmesi için çağrı yapan iklim grevlerinin İzmir’deki adresi Gündoğdu Meydanı oldu. İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle Gelecek için Cumalar Dayanışma Ağı’nın çağrısıyla bugün başlayan eylemler yedi gün sürecek.

İzmir’deki etkinlikler saat 15.00’da genç iklim aktivistlerin Gündoğdu Meydanı’nda toplanmasıyla başladı. İklim Aktivisti Greta Thunberg’in çağrısıyla birleşen gençler, Alsancak İskelesi’ne yürüyerek burada iklim buluşmasını gerçekleştirdi “Sıfır Gelecek” adı altında bir araya gelen İzmir’deki ekoloji ve çevre kurumlarına İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, dernekler, siyasi partiler, sendikalar ve yurttaşlar destek verdi.

.

"Nükleer Kapatılsın, Çocuk Parkı Yapılsın’’, ‘’İklimi değil, Sistemi Değiştir’’ sloganlarının atıldığı iklim grevinde, ’Gezegen B Yok’’, ‘’30’larımı Görmek İstiyorum’’, "Eğitimliyi dinlemeyecekseniz neden okula gidelim?" yazılı dövizler taşındı. Pantomim Sanatçısı İlker Kılıçer, çernobilin zararlarını anlatan bir performans gösterisi gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Sıfır Gelecek İzmir Platformu’ndan Burcu Numanoglu Yılmaz ve Genç aktivistlerden Deniz Küçükler okudu.

‘BURADAYIZ, ÇÜNKÜ GELECEĞİMİZİ ÇALDINIZ’

Yılmaz açıklamasında, iklim krizinin gittikçe daha tehditkâr olduğu bir ortamda ve zaman diliminde farklı kesimlerden, farklı yaşlardan, farklı kültürel arka planlara sahip kişiler olarak ortak bir çatıyı oluşturduklarını söyledi. İsveçli bir lise öğrencisi olan 15 yaşındaki Greta Thunberg’in bütün dünyayı iklim krizini çözme çağrısı ile başlayan çağrısıyla bir araya geldiklerini ifade eden Yılmaz, "Gelecek İçin Cuma Günleri (Fridays for Future) Hareketinin “Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!” çağrısına biz de ortak oluyoruz. İnsanlığın da dahil olduğu ekosistemlerin, geri dönüşümü olmayan bir şekilde yok oluşuna izin vermeyeceğiz. O yüzden biz de “ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek diyoruz!” Bu yüzden bugünü, tüm dünyada dönüştürücü değişimin ilk eylemi olarak görüyoruz!’ Şunu belirtmeliyiz ki; karşı karşıya olduğumuz bu küresel krizle mücadele etmek üzere iklim acil durum planlarına uyum gösterilmedikçe gezegenimizi her nefes aldığımızda bir kere daha kaybedeceğiz" dedi.

TALEPLERİ NELER?

Genç aktivistlerden Deniz Küçükler ise sözlerine Greta Thunberg’ selamlayarak başladı. Milyonlarca genç olarak talepleri olduğunu dile getiren Küçükler, yetkililere seslenerek şu talepleri yerine getirmelerini istedi:

  • İklim acil durumu ilan edilmeli
  • Fosil yakıta veda edilmeli
  • Yenilenebilir enerjiye geçilmeli
  • Endüstriyel tarım ve hayvancılıktan vazgeçmeli
  • Ormanlar korunmalı
  • İklim krizi ile mücadeleye dair farkındalık geliştirilmeli
  • Haklar gözetilerek adil geçiş yapılmalı

Basın açıklamasının ardından İzmir İklim yürüyüşü başladı. İzmir’deki iklim grevi, Kültürpark Sahne’de İzmir İklim Festivali ile devam edecek. Ahura Ritm Topluluğu’nun bir konser vereceği festival kapsamında Lindyhop ve Sokak Orkestrası da kendi performanslarını sergileyecek. (DUVAR)