Demirtaş'ın avukatı Demir: Aynı fiilden iki kez yargılama olmaz

Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında aynı dosyadan iki kez tutuklama kararı verildi. Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, bugün görülen duruşmaya tepki göstererek, "Hukuk devleti ilkesi ve ceza hukukunun temel ilkeleri arasında yer alan aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz. Bu ilke Kürtlere işlemiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahatttin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tutuklama talebi için görülen duruşmada Sulh Ceza Hakimliği, Yüksekdağ ve Demirtaş'ın tutuklanmasına karar verdi. Demirtaş için iki gün önce AİHM Büyük Daire'de görülen duruşma sonrası mahkemenin verdiği bu karara hukukçular tepki gösterdi.

Siyasetçiler ve hukukçular verilen kararı 'Tahlilyeyi önleme' olarak yorumlarken aynı dosyadan iki kez yargılama konusu da tartışmalara neden oldu.

'İLKE KÜRTLERE İŞLEMİYOR'

Avukat Ramazan Demir

Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, mahkemenin verdiği karara tepki göstererek yargılamayla ilgili şunları söyledi: "Modern ceza hukukun yüzlerce yıllık en temel prensiplerindendir. Hukuk devleti ilkesi ve ceza hukukunun temel ilkeleri arasında yer alan aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz. İlke gereğince kişi aynı eylem nedeniyle birden fazla yargılanamaz ve cezalandırılamaz. Söz konusu ilke Kürtlere işlemiyor."

İki gün önce AİHM'de görülen duruşmanın ardından savcılığın tutuklama talep etmesi ve mahkemenin birkaç saat içerisinde yargılama yaparak yeniden tutuklama kararı vermesini değerlendiren Demir, şöyle devam etti: "Özellikle AİHM duruşmasının geçmesini beklemişler. Savcılığın sevk yazısı bile hazırmış. Demirtaş’ın mahsup kararının verildiği ve denetimli serbestlik kapsamında tahliye hakkının doğduğu gün yargı makamları komplo ile yeni bir dosya açıyorlar."

ANAYASA MAHKEMESİ NE DİYOR?

Peki aynı dosyadan iki kez yargılama için Anayasa Mahkemesi (AYM) ne diyor? AYM'nin iki kez aynı fiilden yargılamayla ilgili dolayı verdiği karar mevcut. Mart 2015'te AYM bir başvuruyla ilgili olarak, 'Hukuk devleti ilkesi ve ceza hukukunun temel ilkeleri arasında yer alan “aynı fiilden dolayı iki kez yargılama olmaz (ne bis in idem)” ilkesi gereğince, kişi aynı eylem nedeniyle birden fazla yargılanamaz ve cezalandırılamaz' kararı verdi.

Bugün görülen duruşmada eleştirilen başka bir husus ise mahkemenin savunmalar için süre talep edilmesine rağmen bu talebi reddetmesi. Ankara 7'nci İdare Mahkemesi de, 2008'de Eğitim Sen'in bir başvurusunu karara bağlarken bu konu hakkında detaylı karar açıkladı. Mahkeme verdiği kararda aynı dosyadan iki ayrı ceza verilmesinin mümkün olmadığını, suçlama konusunda açık ve detaylı bilgi verilmeden, yeterince savunma hakkı sağlanmadan ceza verilemeyeceği yönünde karar açıklamıştı.