Avukat Veysel Ok ve gazeteci Cihan Acar’a beş ay hapis cezası

Sulh Ceza Hakimlikleri'ni eleştirmesi suç sayılan Veysel Ok ve Cihan Acar'a beşer ay hapis cezası verildi. Ok, eleştiri hakkını kullandığını söylerken, ikili beş yıl içinde kasıtlı bir suç işlemezse hüküm infaz edilmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği Eş Direktörü avukat Veysel Ok ile gazeteci Cihan Acar, “devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçlamasıyla beş ay hapis cezasına mahkûm edildi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davasının iddianamesi 'FETÖ’ye üye olma suçundan Yargıtay’da davası devam eden savcı Murat İnam tarafından hazırlandı. İnam, Acar’ın Ok ile yaptığı 25 Aralık 2015 tarihli röportajda Sulh Ceza Hakimlikleri'ni eleştirilmesini suç saydı. Bugünkü duruşmaya Ok ve avukatları ile Acar’ın avukatı katıldı. Duruşmayı Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda Konsoloslukları’ndan temsilciler de izledi.

‘SULH CEZA HÂKİMLİKLERİ ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN DEĞİL’

Duruşmada söz hakkı verilen Veysel Ok, şöyle konuştu:

“Sulh Ceza Hâkimlikleri ile ilgili aynı fikirdeyim. Bu hâkimliklerin hukuka uygun olmadığını düşünüyorum. Birçok hukukçu da benimle aynı şeyi düşünüyor. Bu hâkimlikler uluslararası normlara uygun değildir. Bununla ilgili Venedik Komisyonu’nun raporu da dosyadadır. Bir avukat ve yargının parçası olarak yargının bağımsız olması için bu eleştiriyi yaptım. Eleştiri hakaret olarak sayılamaz. Bu nedenle beraatımı talep ediyorum.”

Ok’un avukatı Zelal Pelin Doğan, davanın Basın Kanunu’na göre dört aylık dava açma süresinin geçmesinden sonra açıldığını anımsattı ve ifade özgürlüğü ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından örnekler vererek müvekkilinin beraatını talep etti. Ok’un avukatı Doğuşcan Aydın Aygün de müvekkilinin sözlerinin eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti ve beraat kararı verilmesini istedi. Avukat Hürrem Sönmez de yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda korunması gereken ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi.

Acar’ın avukatı Mustafa Söğütlü ise Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün hukuka güvenin azalması ile ilgili açıklamalarını anımsatarak, müvekkilinin röportajında da aynı hususların yer aldığını söyledi. Bu açıklamalar varken böyle bir yargılamanın olmasının açıklanamaz bir durum olduğunu vurgulayan Söğütlü, müvekkilinin beraatini talep etti ve aksi durumda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istedi.

‘TÜRKİYE’DE YARGININ BAĞIMSIZ OLMADIĞI ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'NİN BÜYÜKLÜĞÜ KADAR NETTİR’

Son sözü sorulan Veysel Ok, şunları söyledi:

"Türkiye’de 'yargı bağımsız' dersek hiçbir şey değişmez. Türkiye’de yargının bağımsız olmadığı Çağlayan Adliyesi'nin büyüklüğü kadar nettir. Ben bu konuda eleştiri hakkımı kullandım.”

Hâkim Nursel Bedir, kısa bir ara verdikten sonra hükmü açıkladı. Ok ve Acar’ı beş ay hapis cezasına mahkûm eden Bedir, “kastın yoğunluğunu ve meydana gelen neticenin ağırlığını” kararına gerekçe olarak gösterdi. Ok ve Acar, beş yıl içinde kasıtlı bir suç işlemezse hüküm infaz edilmeyecek.

AK PARTİLİ YENEROĞLU'NDAN CEZAYA TEPKİ

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Ok'a geçmiş olsun mesajı paylaştı ve verilen cezaya tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yeneroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Bir avukata sadece alttaki ifadelerinden dolayı 5 ay hapis cezası verilmesinin izah edilecek bir tarafı yok. Bu kararı veren hakimler, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını okumazlar mı? Bu içtihatlara bağlı olduklarını bilmezler mi? Kararın üst mahkemede bozulacağını görmezler mi?

Meslektaşımın görüşlerine katılırız veya katılmayız. Bırakın bir avukatın fikir özgürlüğünün sadece çok istisnaî hallerde kısıtlanabileceği prensibini, hiçbir vatandaşın bu ifadelerden yargılanması mümkün değildir. Bu fikir özgürlüğünü hiçe saymaktır. Veysel Ok beye geçmiş olsun."