Arda Turan suçlu bulundu: Futbol oynayabilecek mi?

Arda Turan bugün tamamlanan davada 'kasten yaralama' ve 'ruhsatsız silah taşıma' suçlarından mahkum oldu. Hükmün uygulanması ertelenirken Turan'ın spor yaşamının bu durumdan nasıl etkileneceğini konunun uzmanı hukukçular Muhammet Emin Özkurt ve Aysu Melis Bağlan değerlendirdi. Özkurt ve Bağlan hapis cezasının Turan'ın futbol hayatını etkilemeyeceği görüşünde. Bu durumu değiştirecek tek faktör oyuncuya kulübünden ceza verilmesi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şarkıcı Berkay'ın şikayetçi olduğu futbolcu Arda Turan'ın yargılandığı davada mahkeme sonuçlandı. Turan 'kasten yaralama' ve 'ruhsatsız silah taşıma' suçlarından 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın, Turan'ın futbol hayatına yapacağı etkiyi spor hukukçuları Aysu Melis Bağlan ve Muhammet Emin Özkurt'a sorduk.

ÖZKURT: SPORTİF FAALİYETLERE ENGEL DEĞİL

Avukat Mehmet Emin Özkurt, kararda hükmün açıklanmasının geri bırakıldığını (HAGB) ve ertelendiğini söyleyerek, cezanın Turan'ın sportif faaliyetlerine engel teşkil etmeyeceğini kaydetti. Özkurt, cezada 'sportif faaliyetlerden men etme' gibi bir hüküm bulunmadığını, oyuncunun bağlı olduğu kulüp olan Başakşehir'de kariyerine devam edebileceğini ifade etti.

Muhammet Emin Özkurt

Özkurt ayrıca kulübün futbolcuya para cezası kesemeyeceğini, mahkeme kararının disiplin cezası olmadığını ve ceza hukukuna tabi olduğunu aktardı. Bu tip adli durumlarda kulüplerin sözleşme feshetme yetkisi bulunabildiğini, bunun İngiltere'de örneklerinin görüldüğünü belirten Özkurt bazı kulüplerin, ticari ve marka itibarlarının zedelendiğini düşünerek suçlu bulunan futbolcularla sözleşmelerini feshedebildiklerini sözlerine ekledi.

BAĞLAN: KULÜBÜN CEZA VERECEĞİNİ SANMIYORUM

Spor hukukçusu avukat Aysu Melis Bağlan da, Arda Turan'ın daha önce kasıtlı suçtan cezası olmadığı için hükmün açıklanmasının geri bırakıldığını söyledi. Bağlan, HAGB kararının bir nevi "5 yıl uslu durursan bu cezayı yok sayarım" demek olduğunu ve HAGB'ın 'cezayı askıya alma durumu' olduğunu aktardı. Bağlan, Turan'ın 5 yıl içinde Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında bir suç işlemesi halinde, söz konusu cezanın da işleme geçeceğini bildirdi.

'BERKAY İTİRAZ EDERSE HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDER'

Davacı olan şarkıcı Berkay'ın HAGB kararına itiraz edeceği beyanı üzerine de yorumda bulunan Bağlan, Berkay'ın Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 231. maddesine göre HAGB'a itiraz hakkının bulunduğunu, eğer itiraz ederse hukuki sürecin devam edeceğini ve kararın yeniden değerlendirileceğini ifade etti.

HAGB kararının kişinin medeni veya özel yaşamına kısıtlama getirmediğini söyleyen avukat Bağlan, futbolculara kulüpler tarafından verilecek cezaların, yine kulüplerin kendi tüzüklerine bağlı olduğunu belirtti. Bağlan, bu tip durumlarda yönetim kurullarının sporcular hakkında ödül-ceza uygulamaları olduğunu belirti.

Aysu Melis Bağlan

Burada Arda Turan'ın formasını giydiği Medipol Başakşehir'in tüzüğünün ne içerdiğinin önemli olduğunu ifade eden spor hukukçusu Bağlan, "Arda Turan'a kulüp tarafından ceza verileceğini sanmıyorum. Fakat yine de kulübün tüzüğüne bağlı bir konu. HAGB olduğu için ceza oyuncunun adli siciline işlemeyecek, 5 yıl içinde yeniden suç işlerse canlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Arda Turan'a hapis cezası: Hüküm ertelendiArda Turan'a hapis cezası: Hüküm ertelendi