AYM gazeteci Erdal İmrek'e darp için 'hak ihlali' kararı verdi

Gezi eylemlerinin yıl dönümünde darp edilen gazeteci Erdal İmrek için “hak ihlali” kararı verildi. AYM ayrıca, olayın yaşandığı dönemde Evrensel gazetesi editörlüğü yapan Erdal İmrek'e 27 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi, Gezi eylemlerinin yıl dönümünde Taksim’de toplananlara polis saldırısını izlerken darbedilen gazeteci Erdal İmrek için “hak ihlali” kararı verirken konuyla ilgili "yeniden soruşturma ve yargılama yapılmasına" hükmetti.

İmrek, 31 Mayıs 2014 yılında, Gezi eylemlerinin yıl dönümünde Taksim’de toplanan vatandaşlara polis saldırısını izlerken polis tarafından alıkonulmuş, bir duvar kenarında tekmelenmiş ve yüzüne yakın mesafeden gaz sıkılmıştı. Erdal İmrek, olay hakkında şikayette bulunmuş ancak savcılık kayıt altına alınan darp olayı için 'zor kullanılmadığını' belirtip, “kovuşturmaya yer olmadığı” yanıtını vermişti.

AYM, "Kararın bir örneğinin insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ile ifade ve basın ifade hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma ve yargılama yapılmak üzere İstanbul 2. İdare Mahkemesine ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini" kararlaştırdı.

Karar Resmi Gazete'nin 10 Eylül 2019 sayısında yayımlandı. (HABER MERKEZİ)