Arkeoloji ve sanat tarihi öğrencilerine ücretsiz Müze Kart

Bakanlık yeni bir Müze Kart hazırlıyor: Arkeoloji ve sanat tarihi öğrencileri ücretsiz kullanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arkeoloji ve sanat tarihi eğitimi gören öğrenciler müze ve ören yerlerini ücretsiz ziyaret edebilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, öğrencilere yeni ve ücretsiz bir müze kart vereceklerini söyledi.

Bakan Ersoy ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, protokol imza töreninde bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan çalışmayla küçük öğrencilerin de bakanlığa bağlı müzelerde eğitim alması için çalıştıklarını aktaran Ersoy, üniversiteleri de kapsayan kültürel ve sanatsal faaliyetler olmasını istediklerini söyledi.

'YENİ YAZILIM KULLANILACAK'

Arkeoloji ve sanat tarihi öğrencileri için yeni bir çalışma başlattıklarını söyleyen Ersoy, "Arkeoloji ve sanat tarihi eğitimi gören öğrenciler için Müze Kart yazılımımızda değişikliğe giderek müze ve ören yerleri ziyaretlerini ücretsiz hale getireceğiz. Çok kısa bir sürede bu yazılımı tamamlayacağız. Sanat tarihi ve arkeoloji öğrencilerinin asli işleri kazı ve kazı başkanlıkları olduğu için onlara müze ve ören yerlerini ücretsiz hale getireceğiz ve önümüzdeki seneye yetiştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Ersoy ayrıca, "Üniversitelerde arkeolog ve sanat tarihi mezunumuz oluyor. Bu 12 aylık program dahilinde alınan kazı başkanlıklarına ilave minimum 5 arkeolog ve 2 sanat tarihçisi şartı getiriyoruz. Bakanlığımızca yapılan yaklaşık 122 yerli kazı başkanlığı var. Bu da ortalama 600-700 civarında arkeoloğun 200-300 civarında sanat tarihçisinin tamamı bu programa alındığı zaman istihdam edilmeleri anlamına geliyor. 1 Ocak'a kadar 20 olan kazı başkanlığını 60'a çıkarmayı hedefliyoruz. Daha fazla dosya gelirse, onları da gündeme alacağız. 60 ile sınırlı kalmayacağız. 2021 yılında da tamamını bu kapsama alıp 122'sinin de 12 ay kazı kapsamına alınmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı. (ANKARA/AA)