Mansur Yavaş’a esnaftan ‘Ulus’ daveti

Ulus’ta yer alan İtfaiye Meydanı’nın 'acele kamulaştırma' kararı sonrası Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devri ve alana yurt yapılacak olması 1500’den fazla esnafı etkiliyor. Ulus esnafı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı inisiyatif almaya davet ediyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Ankara Ulus’ta yer alan İtfaiye Meydanı’nın 'acele kamulaştırma' kararı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) devri bölge esnafının tepkisine yol açtı. Kamulaştırma kararına karşı dava açan Ulus esnafı, alanın boşaltılması durumunda bin 500’den fazla kişinin mağdur olacağına dikkat çekti.

ULUS’TA BİN 500 ESNAF AYAKTA

İtfaiye Meydanı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi. Dernek adına konuşan Salim Yuna, İtfaiye Meydanı’nın daha önce iki kez kamulaştırılmak istendiğini ancak Danıştay 6. Dairesi tarafından bu kararların iptal edildiğini hatırlattı. Alanın 2018 yılında 3. kez kamulaştırılarak, KYK’ye yurt yapılmak üzere devredildiğini belirten Yuna, bin 500’den fazla esnafın bulunduğu alanın boşaltılması durumunda çok büyük mağduriyetlerin ortaya çıkacağını söyledi. Danıştay 6. Dairesi’nde açtıkları davanın devam ettiğine dikkat çeken Yuna, “Acelelik hali olmasına rağmen bir buçuk yıldır karar çıkmadı. Yurt alanı olarak buranın seçilmesi manidar. Ulus’ta komple bir tarih yok ediliyor” dedi.

'YURT YAPILMASINA DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ'

Kamulaştırma bedellerinin de gerçek rakamları yansıtmadığını ifade eden Yuna, “Örnek verecek olursam; bir buçuk milyon reel değeri olan bir yere bugün 200 bin lira veriyorlar ve boşaltın diyorlar. Biz yurt yapılmasına karşı değiliz, yerine karşıyız. Birçok esnafa siz aç kalın diyorlar. Buranın tarihi dokusu da yok ediliyor” dedi.

ULUS ESNAFI’NDAN ‘ULUS’U KONUŞALIM DAVETİ

Ulus esnaflarından Turgut Uslu ise “İhtiyaç duyulan değişim, dönüşüm ve iyileştirmeler yapılırken o bölgenin maddi ve fiziki durumunun yanında sosyal, kültürel ve mali yapıları dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde kimliksiz muhabbetten yoksun beton yığınları ortaya çıkacaktır” ifadelerine yer verdi. Ulus’un geleceğini ortak akılla konuşmak üzere pazartesi günü Ulus’taki bir otelde bir araya geleceklerini duyuran esnaf, bu toplantıya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başta olmak üzere, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve meslek odalarını davet etti.

ESNAFIN YANINDAYIZ

Mimarlar Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise, Ulus esnafının yanında olduklarını belirtti. Candan, “Bu proje Cumhuriyetin başkenti Ankara’nın mekansal olarak şekillendirilmesidir. Ulus’un geleceğini ortak akılla kurtarmamız gerekiyor. O yüzden esnafın yanındayız” dedi.