Akar: Güvenli bölgede müşterek devriyenin 8 Eylül’de başlamasını planladık

Suriye'de kurulacak güvenli bölge çalışmaları hakkında bilgi veren Hulusi Akar, kara devriyelerinin 8 Eylül'de başlamasının planlandığını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye'de ABD ile kurulması planlanan güvenli bölgede kara devriyelerinin 8 Eylül'de başlamasını planladıklarını söyledi.

Akar, "Müşterek kara devriyesinin 8 Eylül’de başlamasını planladık. Helikopter uçuşlarını tahkimatın tahribi dahil arazide yapılan, yapıldığı iddia edilen her şeyi bizzat görme fırsatı olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Malatya'ya giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'le birlikte 2'nci Ordu Komutanlığı'ndaki görev teslim törenine katıldı.

'MÜNBİÇ'İ DE RAKKA'YI DA UNUTMADIK'

Suriye sınırı güvenliğinden sorumlu birlik komutanları ile karargahta yapılan iki saati aşkın toplantı yapan Akar, daha sonra personele konuşma yaptı.

Güvenli bölge çalışmalarında 2'nci Ordu Komutanlığı'nın önemli görevler üstlendiğini söyleyen Akar, "Başlangıçta 'Oraya hiçbir şekilde Türk askeri giremez' diye başladılar. En son ağustostaki görüşmelerde belli bir program dahilinde genel bir mutabakat oluştu. Biz Münbiç'i de Rakka'yı da unutmadık, verilen sözlerin tutulmadığını da unutmadık. Bunlar olmadığı için biz Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekatlarını tek başımıza yaptık. Bu konudaki kararlılığımız gayet açık" dedi.

'HELİKOPTER UÇUŞLARINI HER ŞEYİ GÖRMEK İÇİN FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ'

Yapılan takvim kapsamında Birleşik Müşterek Harekat Merkezi'nin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde faaliyete geçtiğini hatırlatan Akar, şöyle devam etti:

"Orada bir Türk general ve bir ABD'li general ile onlara bağlı subaylar çalışmalara başladı. Önce İHA sonra helikopter uçtu. Üçüncü müşterek helikopter uçuşunu gerçekleştirdik. Helikopter uçuşlarını tahkimatın tahribi dahil arazide yapılan, yapıldığı iddia edilen her şeyi bizzat görmek için bir imkan ve fırsat olarak değerlendiriyoruz. Müşterek kara devriyesinin de 8 Eylül'de başlamasını planladık. Buraya ilişkin bir genel mutabakat var. Bu çerçevede belirlenmiş faaliyetlerin belli bir sıra ve tempoda yapılmasını bekliyoruz, bu konuda ilerlemeyi arzu ediyoruz."

'MUTABAKATTAN YANAYIZ AMA HEP BEKLEYECEK DEĞİLİZ'

"YPG'nin PKK'dan farklı olduğunu söylemek en azından bizim aklımıza hakarettir" diyen Hulusi Akar, "Bizler muhataplarına tekrar tekrar şunu söylüyor, 'Gecikmeye, oyalanmaya tahammülümüz yok'. Niye? Çünkü geçmişteki olayları unutmadık. Biz bu şekilde bu olayın gitmesi ve ülkemizin güneyindeki bu terör koridorunun tahribinden yanayız. Biz sonuna kadar görüşmeler yoluyla, mutabakatla bu işi götürmeye çalışıyoruz ama bu hep böyle olacak, hep bekleyeceğiz değiliz. Böyle bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Bakan Akar ve TSK komuta kademesi, Yüksek Askeri Şura Kararları kapsamında vekaleten yürüttüğü 2'nci Ordu Komutanlığı'na asaleten atanan Korgeneral Sinan Yayla'yı makamında ziyaret etti. Akar ve komutanlar, görev teslimi gerçekleştirilen Yayla'yı tebrik etti. (MALATYA/AA)