Feyzioğlu: HSK bugün değişsin, dolar 2 lira düşer

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, HSK'nin yapısıyla ilgili tek başına bir anayasa değişikliği yapılabileceğini belirterek, “HSK bugün değişsin, dolar 2 lira düşer” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin yarısı, Meclis’in 5’te 3 çoğunluğuyla (360 milletvekili) seçilsin, kalan yarısı Yargıtay ve Danıştay genel kurullarında belirlensin” önerisinde bulundu. HSK’nin yapısıyla ilgili tek başına bir anayasa değişikliği yapılabileceğini belirten Feyzioğlu, “HSK bugün değişsin, dolar 2 lira düşer” dedi.

Yargı reformu paketine de değinen Feyzioğlu, içeriğin değişmemesi durumunda, istinaf düzenlemesiyle gazeteciler ve avukatların temyize gidebileceğini dile getirdi. Feyzioğlu, istinaf düzenlemesi çıkarsa Selahattin Demirtaş’ın da bundan yararlanıp tahliye edilebileceğini belirtti.

Yeni adli yılın açılışı dolayısıyla TBMM Yerleşkesi'nde resepsiyon yapıldı. Burada bir grup basın mensubuyla sohbet eden Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adli Yıl Açılış Töreni’nde gündeme getirdiği “İlk çözmemiz gereken meselelerden biri, tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin, temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir” sözlerinin hatırlatılması üzerine Baro’nun gündeminde böyle bir konunun bulunmadığını söyledi.

Bakanlık gündeminde de bu yönde bir çalışma olmadığını belirten Feyzioğlu, “Önümüze gelir. Sıcak bakıp bakmayacağımıza o zaman karar veririz ama hazırlanan pakette de yok” diye konuştu. Feyzioğlu ısrarlı sorular üzerine Baro yönetim kurulunda konunun enine boyuna değerlendirileceğini dile getirdi.

'HSK’NIN YAPISINI ARTIK DEĞİŞTİRELİM'

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değişmesi gerektiğine dile getiren Feyzioğlu, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası yaşanan ve bugüne kadar devam eden OHAL sürecini “Ara dönem” olarak tarif etti.

"FETÖ’nün yargıdan büyük ölçüde temizlendiğini" söyleyen Feyzioğlu, “HSK’nın yapısını artık değiştirelim” dedi. 2010, 2017 yıllarında yapılan değişiklikleri eleştiren Feyzioğlu, “Hadi değiştirelim ama ilk haline getirmek isterseniz ona da karşı çıkarım” değerlendirmesinde bulundu.

'HSK ÜYELERİNİN YARISI MECLİS’TE 5’TE 3 ÇOĞUNLUKLA SEÇİLSİN'

Feyzioğlu HSK için daha önce denenmemiş olduğunu söylediği yeni öneriyi de gazetecilere anlattı. Buna göre HSK üyelerinin yarısını, 5’te 3 çoğunlukla Meclis seçecek. Kalan yarısını da Yargıtay ve Danıştay genel kurulları belirleyecek.

“Düzeltmek için uğraşacağız, başka gidecek ülkemiz yok” diyen Feyzioğlu, HSK'de bakan ve bakan yardımcısının da olmaması gerektiğini söyledi. Feyzioğlu’nun önerisine göre, Yargıtay Başkanının, Hakimler Kurulu Başkanı; Yargıtay Başsavcısının da Savcılar Kurulu Başkanı olması hem Avrupa Konseyi ilkelerine hem de AİHM’e uygun olur.

'YABANCI YATIRIMCIYA NASIL GÜZEL BİR MESAJ VERİRİZ'

Feyzioğlu, “HSK yapısıyla ilgili tek başına anayasa değişikliği olabilir mi?” sorusuna olumlu yanıt verdi, “Eğer bu değişikliği öldürmek isterlerse büyük bir anayasa değişikliği içine alalım” derler. Eğer öyle olursa o anda ölür” yorumu yaptı. Sadece HSK’nin yapısını içeren bir anayasa değişikliği yapılabileceğini belirten Feyzioğlu, “HSK bugün değişsin dolar 2 lira düşer. Yabancı yatırımcıya nasıl güzel bir mesaj verirsiniz. HSK’nın yapısını değiştiriyoruz cümlesi bile yeter. O kadar etkili olur” dedi.

'İSTİNAF DÜZENLEMESİ ÇIKARSA DEMİRTAŞ TAHLİYE OLUR'

Meclis’in yeni yasama döneminde ilk gündeminin yargı reformu paketi olması bekleniyor. Feyzioğlu, temmuz ayında gündeme gelen paketin içeriğinin değişmemesi durumunda, istinaf düzenlemesiyle gazeteciler ve avukatların temyize gidebileceğini, adil yargılamaya ilişkin sorunların da büyük ölçüde çözülebileceğini söyledi.

Feyzioğlu, söz konusu teklifle istinaf düzenlemesi çıkarsa Selahattin Demirtaş’ın da hükümlü olduğu davayla ilgili bundan yararlanıp tahliye edilebileceğini söyledi.