İBB, TÜRGEV için yapılan beş yurdu geri aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜRGEV'e verilmek üzere inşa edilen beş yurdu geri aldı. Vakfa verilecek yurtlar için 171 milyon TL para harcandığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) beş yurt inşa ederek TÜRGEV'e vermek için ihale yaptığı ortaya çıktı. İhalelerin ardından inşaat çalışmalarının başladığı yurt binaları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından 171 milyon 767 bin TL para harcandı.

Birgün'den İsmail Sarı'nın haberine göre, beş yurt da tamamen TÜRGEV için yapıldı ve vakıf daha inşaat bitmeden dilekçe vererek binaların kendilerine tahsis edilmesini istedi. Habere göre İBB kaynakları, beş yurdun cemaat ve vakıflardan alındığını ve diğer binaların protokollerinin de iptal edilerek geri alınacağını açıkladı. Yurtlar belediye bünyesinde bulunan bir şirket üzerinden işletilecek.

TÜRGEV'den alınan yurtların listesi şöyle;

  • Küçükçekmece Atakent Mahallesi Gençlik Merkezi ve Yurt İnşaatı: 2017 yılında ihalesi yapılan yaklaşık bin 800 kişilik yurt için AK Partili eski İBB yönetimi 90 milyon 473 bin TL ödedi.
  • Bağcılar Yenimahalle Gençlik Merkezi ve Zeminaltı Otopark İnşaatı: 2016 yılında yapılan ihale bedelinin ise 32 milyon 280 bin TL olduğu öğrenildi.
  • Üsküdar Çengelköy Mahallesi Yurt ve Zeminaltı Otopark İnşaatı: 2017 yılında yapılan bir başka ihale için de 20 milyon 830 bin TL ödendi.
  • Beyoğlu Örnektepe Gençlik Merkezi ve Zeminaltı Katlı Otopark İnşaatı: 2016 yılında yapımına başlanan 201 kişilik yurt inşaatın ise tamamlanma oranın yüzde 95 olduğu öğrenildi. Yurt inşaatı için belediye kasasından harcanan rakamın ise 17 milyon 200 bin TL olduğu öğrenildi.
  • Beşiktaş, Dikilitaş Mahallesi Gençlik Merkezi Ve Zeminaltı Otopark İnşaatı: 2016 yılında ihalesi yapılan projenin toplam maliyeti ise 10 milyon 230 bin TL olduğu bildirildi.

TÜRGEV'de AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan 2016-2017 yıllarında yöneticilik yapmıştı.

Kaynağı kesilen vakıflar: TÜRGEV, TÜGVA, Ensar...Kaynağı kesilen vakıflar: TÜRGEV, TÜGVA, Ensar...

İMAMOĞLU: VATANDAŞ BİZİ ANLADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün vakıflarla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Ensar Vakfı'nın 'aktarılan herhangi bir nakdi bedel bulunmamaktadır' açıklamalarını hatırlatan İmamoğlu, "Nakdi yardım almama bu da çok enteresan bir şey. Markete gidiyorsunuz kredi kartı kullanıyorsunuz. Nakit alış verişi yapmadım oluyor. Bu, buna benziyor. Bir bina yapıp ona teslim etmek, 56 milyon liralık yemek hizmeti vermek... Vatandaş ne dediğimizi ve ne anladığımızı anladı" dedi.

İmamoğlu, "Altını çizerek ifade edeyim, vakıflar denince muğlak konuşmuyorum. Elbette ki tespit ettiğimiz ve edeceğimiz, İstanbulluların ve İBB’nin bütçesinin bize göre, öncelikle toplum lehine değil de farklı kavramlarla kullanıldığını tespit ettiğimiz vakıflar var. Bu bakımdan tespit ettiğimiz ve adım attığımız şekil bu yönde. Ne yazık ki başlangıçtan daha yüklü tespitlerimiz var. Ama bunları somutlaştıkça, idari olarak geçmişte alınan kararlarla bağlantısı nedeniyle kesin adımlar atmalıyız. Bu konuda araştırmalarımız var.  Biz, hiçbir vakfı suçlayarak yol almıyoruz. Örnekleri zaten elimizde var. Sorgusuz, sualsiz toplumun kabulünü, toplumun hassasiyetlerini bence hiçbir şekilde devrede tutmadan alınmış, bireysel kararlar bunlar. Ben açıkçası çok yakın zamanda kurulmuş ve kurucuları belli olan bazı vakıfların toplum ve kamuyu kapsayıcı faaliyetlerde bulunacağı konusunda tereddütlü bir insanım. Benim gibi bu tereddüdü yaşayan milyonlarca insan var İstanbul'da. Böyle bir yöntemle siz belediyenin parasını, sağa sola dağıtamazsınız. Ama bu ülkede düzgün vakıflar var, vakıf bütçelerle onlarla iş birliği yapılabilir. Ama düşünün bir vakıf için 165 milyon liraya bir bina yapmak bunu anahtar teslimi teslim etmek ve orada bir yurt hizmeti yapılması... Büyükşehir Belediyesi kendisi yapar bu hizmeti. Bu ve bunun gibi hizmetleri ben kapsayıcı ve kamuya ait bütçenin eşitlikçi kullanımına aykırı görüyorum" diye konuştu.

TÜGVA: PROTOKOL HUKUKA UYGUN VE DENETİME AÇIK

Belediyenin protokol iptal kararı aldığı vakıflardan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Başkanı Enes Eminoğlu, kararla ilgili yazılı açıklama yaptı.

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin her kurumla yapabileceği nitelikte, hukuka uygun şeffaf ve denetime açık bir protokoldür" diyen Eminoğlu, "Bu protokolün gizli bir rant sözleşmesi gibi sunulması kesinlikle kabul edilemez. Ayrıca, bahse konu haberlerde geçen rakamların aslından uzak bir şekilde çarpıtıldığını da belirtmek durumundayım" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da bin üniversite öğrencine yurt imkanı sağladıklarını belirten Eminoğlu, şöyle devam etti:

"Vakfımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 1 kuruş nakdi yardım almamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle yapılan tüm çalışmalar doğrudan gençliğe yansıyan hizmet kalemleridir. Bu tarz rakamlar ile vakfımız üzerinden kimsenin algı oyunu yapmasına ve vakfımızı ucuz siyasetlerine alet etmelerine asla fırsat vermeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)