'Adalar Ulaşım Çalıştayı': Faytonlar denetlensin, bisikletler kontrol edilsin

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla Adalar'daki ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek için Büyükada'da, 'Adalar Ulaşım Çalıştayı' yapıldı. Toplantıda hayvan severler, "Atları bize satın, biz bakarız" derken, faytoncular ise "5 bin ata nasıl bakacaksınız? Madem öyle gelin adadaki sorunları çözelim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Uzun zamandır fayton taşımacılığının tartışma konusu olduğu Adalar'da konuyu enine boyuna tartışmak için Büyükada'da Adalar Ulaşım Çalıştayı düzenlendi. Sivil toplum örgütleri, hayvanseverler ve akademisyenlerin de katıldığı Çalıştay'daki tartışmalarda faytonların kalması konusunda gerilim çıktı. Konuşmacılardan bazıları "Faytonlar kaldırılsın" derken bazıları ise "Faytonlar kalkarsa Adalar'ın özgün yapısı bozulur" dedi.

Burgaz Ada faytonları idare amiri faytonların kaldırılmasına karşı çıkarak, "Her sene Ada'ya 400 tane at geliyor ve hepsi ölüyor diyorlar. Böyle bir şey olur mu? Beni kimse faytonumdan ve atımdan ayIramaz. Hepsini kaldırsalar, ben yine atımı alır bakımını yaparım" dedi.

Çalıştay'a bir çok dernek de katıldı. Hayvan hakları dernek üyeleri ile faytoncular arasında sürekli gerginlik yaşandı. Gerginlik dışarıda da devam etti. Hayvan Hakları Dayanışma Federasyonu üyesi Burak Özgüner ile faytoncular arasındaki tartışmalar konusu ölen atlar oldu. Faytoncular yaşananların medyada göründüğü gibi olmadığını söyledi ve faytonların kaldırılması talebinin motorlu taşıt firmalarının bir projesi olduğu iddiasında bulundu. Faytoncular, "Elektrikli araçları üreten şirketler en çok fayton kalksın istediler. Sistemde denetimsizlik var. Biz her zaman denetlensin cip takılsın atlara, kaç km gittiğini belli olur. Normal bir at günde ortalama 100 km yol gider bizim atlar 32 km yol gidiyor" dedi.

'HAYVANLARIN ÖLMELERİNE NEDEN OLMAYIN'

Hayvan Severler Derneği üyeleri ise "Bütün atları bize verin bakımlarını biz üstlenelim. Atlara eziyet etmeyin, hayvanları sömürmeyin ve ölmelerine neden olmayın" dedi. Faytonculardan biri, "20 yıldır sadece bir atım öldü, o da hastalıktan. Gelin atların temel ihtiyaçlarını beraber yapalım. Yer sorunu var. Biz de diyoruz gelin hayvan haklarını birlikte koruyalım ama siz faytonlar tamamen kalksın derseniz bu iş böyle olmaz. Buradaki esnafı ve turizmi öldürürsünüz. Dünyanın bir çok yerinde var bu. Adayı bitirirsiniz. Bu hatadan dönün. Ada motorize edilmesin eğer motorize edilirse sit alanından çıkarılır ve Yassıada gibi betonlaştırılır" diye konuştu.

'BİSİKLET KAZALARI ARTTI'

Bazı adalılar ise, "Faytonlardan çok bisiklet sorunu yaşıyoruz" çıkışında bulundu: "Yolda yürüyemez olduk. Bisiklet kazaları inanılmaz şekilde arttı. İstanbul'dan gelip buraya çöp bırakan insanlara karşı önlemler alınsın. Atlar için sağlık ocağı kurulsun, hamam yapılsın, veteriner sayısı arttırılsın. Temizlik ve bakım konusunda denetim olsa böyle sorunlar yaşanmaz. Biz atların ve faytonların olmadığı bir Ada istemiyoruz. Biz buranın yerlileriyiz, rahatsız değiliz. Sadece denetim ve sağlık ihtiyaçları yetersiz. Bunları yapsalar hiç bir şey olmaz."