Hulusi Akar: Birleşik Müşterek Harekat Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması için ABD ile kurulan ortak harekat merkezinin çalışmalarına başladığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile İzmir'deki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Ege Ordusu Komutanlığı'nı da ziyaret eden Hulusi Akar, son dönemdeki gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

ABD ile Suriye'de güvenli bölge kurulmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Akar, "Birleşik Müşterek Harekat Merkezi tam kapasiteyle faaliyete başladı. Merkezin komutası Türk ve ABD’li birer general tarafından gerçekleştiriliyor. Birinci safha faaliyetleri ile ilgili sahada uygulamalara geçildi. Bu kapsamda 14 Ağustos’ta ilk İHA uçtu. İlk ortak helikopter uçuşu bugün öğleden sonra yapılıyor. Ayrıca teröristlere ait mevzilerin ve tahkimatın tahribine de başlandı" dedi.

'GÖZLEM NOKTALARIMIZA SALDIRI OLURSA MÜDAFAA HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ'

Suriye'nin İdlib vilayetinde yaşananlara da değinen Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde konunun ele alındığını belirtti.

Akar, "Rejimin bir bölgeyi yani Han Şeyhun bölgesini harekât alanı ilan etmesi, burayı giriş çıkışlara kapatması ve operasyon yapması İdlib ile ilgili anlaşma ve mutabakatlara kesinlikle aykırı. Rusya ile yapılan mevcut mutabakat ve anlaşmalara aykırı olarak rejim tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sivil ve masum insanlara büyük zararlar veriyor" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgedeki gözlem noktalarının görevini sürdüğünü ifade eden Akar, "Gözlem noktalarımıza veya oradaki varlığımıza yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

'PENÇE-3 HAREKATI'NI DÜN AKŞAM BAŞLATTIK'

Irak'ın Sinat-Haftanin bölgesinde, Pençe-3 Harekatı'nın dün akşam başladığını aktaran Akar, Hakurk bölgesindeki Pençe-1 ve Pençe-2 harekatlarının da devam ettiğini söyledi. Akar, "Pençe-1 Harekatı'nda 64, Pençe 2 Harekatı'nda 16 olmak üzere son 8 ayda Irak’ın kuzeyindeki operasyonların tamamında toplam 654 terörist etkisiz hale getirildi” ifadelerini kullandı.

Bakan Hulusi Akar ve TSK komuta kademesinin ziyareti sırasında Ege Ordusu Komutanlığı'nda devir teslim töreni de gerçekleştirildi. Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında emekliye ayrılan Orgeneral Abdullah Recep, görevini Korgeneral Ali Sivri’ye devretti. (HABER MERKEZİ)