Tahir Elçi anmasında kayyım protestosu

Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan Tahir Elçi'yi anma etkinliğinde kayyımlar protesto edildi. Etkinlikte konuşan Selçuk Mızraklı, "Kendinize gelin. Bu coğrafya çok can verdi. Kana doydu. İnsanlar barış ve umut için mücadele verdi. Türkiye’nin geleceği karartılmak isteniyor. Demokratik haklarımızı savunacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu tarafından düzenlenen Tahir Elçi’yi anma etkinliği 190’ıncı haftasına girdi. Diyarbakır Adilyesi’nin önünde yapılan etkinliğe HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı da katıldı.

Etkinlikte konuşan Baro Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 190 hafta geçmesine rağmen faillerinin halen  bulunmadığını söyledi. Koluman, "Tahir Elçi’nin failleri hak ettikleri cezayı alacakları güne dek bu davanın takipçisi olacağımızı,  başkanımızın dosyasının faili meçhuller dosyasına dönüştürülmesine asla izin vermeyeceğimizi ifade ediyoruz” dedi.

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyesinin eşbaşkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak, yerlerine üç ilin  valisinin kayyım olarak atandığını hatırlatan Koluman, bu kararın hukuki olmadığını vurguladı. HDP yöneticilerinin evlerine baskın yapıldığını ve İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre 418 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Koluman, kayyım atamasını protesto edenlere de işkence yapıldığını söyledi.

120 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Koluman protesto eylemlerinde gözaltına alınanlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Sadece Diyarbakır’da son 5 gün içinde aralarında belediye yöneticilerinin, meclis üyelerinin, sivil toplum temsilcilerinin de bulunduğu 120 kişinin gözaltına alındığı, 70 kişi hakkında yakalama kararının bulunduğu bilgisi edinilmiştir. Gözaltında bulunan 120 kişiden, 47 kişinin ifade işlemlerinin tamamlandıktan sonra dün itibariyle 1 kişinin tutuklandığı, 47 kişiden bir kısmının adli kontrol hükümleri ile geri kalanların ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı, 73 kişi hakkında  ise dün akşam saatlerinde ek gözaltı  kararı verilmiş olup, bugün itibariyle ifade işlemlerine başlandı."

MIZRAKLI: HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

Etkinlikte Selçuk Mızraklı ise şöyle konuştu: “Kayyım atama değil, darbe dili görüyorsunuz. Kendinize gelin. Bu coğrafya çok can verdi. Kana doydu. İnsanlar barış ve umut için mücadele verdi. Türkiye’nin geleceği karartılmak isteniyor. Demokratik haklarımızı savunacağız. Anayasa bize bazı hakları tanıdıysa bu hakları kullanacağız. Biz her yerde sesimizi duyurmaya çalışacağı. Elçi’nin failleri ve bu haksızlığın failleri ortaya çıkana kadar mücadele edeceğiz." (DUVAR)