Diyarbakır'da polis ablukasında protesto

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediye başkanlarının yargı kararı olmaksızın görevden alınarak, yerlerine kayyım atanmasına karşı protestolar sürüyor. Diyarbakır'da milletvekillerinin de katılımıyla polis ablukasında oturma eylemi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP'li belediyelere kayyım atanmasını protesto amacıyla Diyarbakır'da yapılan eylemlerin bugünkü adresi Ofis semti oldu.

Aralarında yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, milletvekilleri Hişyar Özsoy, Barış Atay, Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca'nın da olduğu eylemciler, Ofis semtinde bulunan ACZ Plaza önünde polis ablukası altında toplandı.

'HAKSIZ DURUMA DÜŞMEYELİM'

Sloganlarla devam eden bekleyişin ardından HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy yaptığı konuşmada, kayyım atamasının hukuksuz olduğunu söyledi. Özsoy, eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.

Özsoy ayrıca Kayapınar ilçesinde dün gece bir minibüsün içindeki yolcular indirildikten sonra yakıldığı bilgisini verdi. Haklı oldukları bir konuda haksız duruma düşmek istemediklerini söyleyen Özsoy, porotesto eylemlerinin şiddet olmadan yürütülmesini istedi.

BARIŞ ATAY ADALET YÜRÜYÜŞÜNÜ HATIRLATTI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay ise CHP’nin kayyımlara karşı harekete geçmesi gerektiğini belirterek, 'Adalet Yürüyüşü' eylemini ve toplumda yarattığı etkiyi hatırlattı.

HDP'yle sağladıkları ittifakı her alanda sürdüreceklerini vurgulayan Atay “İttifakımızı hem sokakta hem Meclis’te yan yana durarak göstereceğiz. Tek adım geri atmayacağız. İktidara karşı hep beraber direnmek, bu saldırıyı püskürtmek zorundayız” diyerek, dayanışma çağrısında bulundu.

Barış Atay’ın ardından konuşan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise kayyımların halk iradesine yönelik siyasi darbe olduğunu söyledi. Çiftyürek “Bu haksızlığa ve kanunsuzluğa karşı bir araya gelelim. Halk iradesi hedef alınıyor. Kürt partileri ve Kürdistan’ın dört parçasına sesleniyorum; irademize sahip çıkalım” dedi.

Milletvekilleri Lise Caddesi'nde oturma eylemi yaptı.

Yapılan açıklamaların ardından milletvekilleriyle, Diyarbakır halkı bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. İlk protesto eylemini Ofis semtindeki AZC Plaza’nın önünde yapan milletvekilleri, daha sonra Lise Caddesi’ne geçerek oturma eylemine başladı. Milletvekilleri “Bizim olanı, hakkımız olanı alana kadar eylemlerimiz kesintisiz devam edecektir. Bizim için her sokak, her ev, her meydan direniş alanı olacaktır. Bu hırsızlığa, hukuksuzluğa göz yummayacağız, alışmayacağız” açıklamasında bulundular. (DUVAR)