Murat Yetkin: Kararname sadece 'batık sektörleri' hedeflemiyor

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni değerlendirdi. Yetkin kararnamenin sadece 'batık sektörleri' kurtarmayı hedeflemediğini, küresel şirketleri yerlileştirme stratejisi olduğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin Cumhurbaşkanlığının Hazine'nin "yurt içindeki ve yurt dışındaki şirketlere" ortak olmasına izin veren kararnamesini değerlendirdi. Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan kararnamenin sosyal medyada "Kararnamenin 'batık' ya da 'batmak üzere' olan hükümete yakın inşaat ve enerji şirketlerini kurtarma girişimi" şeklinde değerlendirildiğinden bahseden Yetkin kendi kaynaklarına dayanarak 43 Sayılı Kararname'nin farklı bir amaç taşıdığını anlattı.

Kişisel blogu yetkinreport.com'da bu kararnamenin inşaat ve bankacılık sektörünü rahatlatmayı hedeflerken özel şirketlere ortak olma imkânını salt Cumhurbaşkanı onayına bağladığını belirten Yetkin bu durumun Ankara kulislerinde "yerlileştirme stratejisi" olarak anıldığını ifade etti.

Küresel şirketlere yüzde 10 oranında ortak olmanın önünü açan bu kararnamenin Türkiye'ye sermaye çekmek için yeterli olmayacağını belirten Yetkin şu soruları sordu:

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na şirketlere iştirak yolu açıldıHazine ve Maliye Bakanlığı'na şirketlere iştirak yolu açıldı

"Peki, küresel şirketler neden, üstelik yüzde 10’a varan hisselerini de Hazine’ye satıp, Türk devlet temsilcilerini yönetim kurullarına alarak Türkiye’ye teknoloji transferi içeren üretim yatırımı yapsınlar? Bu ancak neredeyse bedava arazi, yok düzeyinde vergi ve yasaları artık kararnamelerle esnetmek mümkün olduğuna göre ucuz işçiliği fiili grev yasağıyla takviye etmek, sıkıştığında çözmek için kararname çıkartmak gibi yollarla sağlanabilir. Bunun ülkeye ve halka maliyeti olur."