Kazdağları madencisi: Algı yaratıyorlar

Kaz Dağları bölgesinde devam eden ve büyük tepkiye neden olan maden çalışmalarının proje müdürü Çağın Şen, maden arama faaliyetlerine ilişkin konuştu. Şen, maden aramalarının Kaz Dağları'nda olmadığını, su havzasına siyanür sızmayacağını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kaz Dağları'nda maden arama çalışmaları yapan Alamos Gold'un taşeron şirketi Doğu Biga Madencilik'in Proje Müdürü Çağın Şen basın toplantısı düzenledi. Şen, maden çalışmalarının Kirazlı-Balaban Çeşmesi mevkisinde yürütüleceğini, siyanürün kullanılacağı alanın su havzası içinde olmadığını savundu. Şen, "Sızdırmazlığı sağlanmış, bütün dünya standartlarında önlemlerin alınmış olduğu bu alan, Atikhisar Barajı havzası sınırlarının dışında kalacak şekilde konumlandırılmıştır" ifadelerini kullandı.

'MADEN SAHASI KAZ DAĞLARI'NDA DEĞİL'

Projenin 'dünya standartlarında' olduğunu iddia eden Şen, 'maden sahasının Kaz Dağları'nda bulunmadığını' söyledi. Çağın Şen, söz konusu bölgenin Kaz Dağları'nın 40 kilometre kuzeyinde yer aldığını ve Atikhisar Barajı'na 14 kilometre mesafede bulunduğunu söyledi. Şen, projenin Atikhisar Barajı ile ilişkilendirilmesine ise 'anlam veremediklerini' söyledi.

Çağın Şen, sosyal medyadaki paylaşımlarda yer alan "çevre katliamı" söylemlerini 'gerçeği yansıtmayan iddialar' olarak nitelendirdi.

İNTERNETTEKİ FOTOĞRAF REHABİLİTASYONDANMIŞ

Maden sahasının bulunduğu Kirazlı bölgesinde kesilen ağaç sayısının proje başlangıç sürecinde belirlendiğini söyleyen Şen, bölgede ağaç kesimi öncesi ve sonrasına ait olduğunu iddia ettiği iki fotoğrafı basın mensuplarına gösterdi. Şen, fotoğraflardan ilkinin iki yıl önce herhangi bir arazi hazırlığı faaliyetinin olmadığı döneme ait olduğunu söyledi ve "Burada orman idaresi tarafından açılmış yollar haricinde doğal dokuda herhangi bir çalışmanın yapılmadığı bir dönem. Diğer fotoğrafta ise ağaç kesiminin büyük ölçüde tamamlandığını görürsünüz" ifadelerini kullandı.

Şen, ağaçların kesilmesi sonrası durumu gösteren ile sosyal medyada yayılan iki fotoğraf arasındaki farka ilişkin konuştu. Proje müdürü, farkın 'rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere üst toprağın sıyrılarak muhafaza edilmesi çalışmasından' kaynaklandığını dile getirdi.

MADEN ÖMRÜ 6 YIL

Çağın Şen, Kirazlı projesinin maden ömrünün ise yaklaşık 6 yıl olduğunu belirtti. Şen şunları kaydetti:

"Olmazsa olmazlardan biri, bitkisel üst toprağın proje öncesinde sıyrılarak rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere muhafaza edilmesidir. Bu bir zorunluluktur. Sıyırma işlemi ve verimli toprağın muhafaza altına alınması gerçekleşmeden rehabilitasyon çalışmaları yapılamaz. Rehabilitasyon çalışmaları sırasında bu toprağı sıyırmak istediğinizde, kamuoyunu meşgul eden fotoğraf bu sanıyorum, burada bir felaket yaşanmış gibi görüntü, algı yaratılmaya çalışılıyor." (ÇANAKKALE/AA)

AK Partili Turan: Kaz Dağları daha iyi yönetilebilirdiAK Partili Turan: Kaz Dağları daha iyi yönetilebilirdi

Tarkan'dan Kaz Dağları tepkisi: Yeter artıkTarkan'dan Kaz Dağları tepkisi: Yeter artık

Kaz Dağları’nın ardındaki hırsızlık ittifakıKaz Dağları’nın ardındaki hırsızlık ittifakı

'Kaz Dağları'nda ruhsat verilen binlerce hektarlık alan işletmeye dönüştü''Kaz Dağları'nda ruhsat verilen binlerce hektarlık alan işletmeye dönüştü'

CHP’den Kaz Dağları raporuCHP’den Kaz Dağları raporu

Kaz Dağları'nda binlerce kişi şantiyeye girdiKaz Dağları'nda binlerce kişi şantiyeye girdi

'Kaz Dağları'nda çevre katliamı yapan şirket çalışanları robot gibi, resmen eğitilmişler''Kaz Dağları'nda çevre katliamı yapan şirket çalışanları robot gibi, resmen eğitilmişler'

Ağaçlar denetlenemezken siyanür nasıl denetlenecek?Ağaçlar denetlenemezken siyanür nasıl denetlenecek?