Eskişehir’den Ayvalık’a nakledilen hasta mahkûm vefat etti

Kapatılan Eskişehir Çifteler Cezaevi’nden Ayvalık’a nakledilen tutuklu ve hükümlülerin hak ihlaline uğradığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıyan fakat soru önergesine yanıt verilmeyen CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Aynur Uyar adlı mahkûmun nakil işleminden 10 gün sonra vefat ettiğini duyurdu. Çakırözer, “Uyar göz göre göre ölüme terk edildi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -Eskişehir Çifteler Cezaevi’nden Ayvalık Cezaevi’ne nakledilen şeker, kalp ve tansiyon hastası mahkûm Aynur Uyar, nakledildikten 10 gün sonra vefat etti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Uyar’ın hasta olmasına rağmen izne çıkarılmadığını ve cezaevinde gerekli tedavisi yapılmadığını söyledi.

‘GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME TERK EDİLDİ’

Kapatılan Eskişehir’deki Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nden Ayvalık’a nakledilen tutuklu ve hükümlülerin depoda tutulduğunu ve tarlada çalıştırıldığını belirterek 16 Temmuz’da konuyu Meclis gündemine taşıyan ve soru önergesi veren Çakırözer’e Adalet Bakanlığı tarafından yanıt verilmedi.

Uyar’ın ölümünün ardından yaptığı yazılı açıklamada Çakırözer, “Uyardık ama karşılık bulamadık, önlem alınmadı. Şeker, kalp ve tansiyon hastası Uyar cezaevindeyken durumunun daha da kötüleşti, buna rağmen hastaneye götürülmedi ve rapor verilmedi, Uyar göz göre göre ölüme terk edildi” dedi.

‘DURUMU KÖTÜ OLMASINA RAĞMEN TEKRAR CEZAEVİNE GETİRİLİYOR’

Aynur Uyar’ın 19 Temmuz’da yaşamını yitirdiğini, ölümünün ardından ailesi ve avukatıyla iletişime geçtiğini belirten Çakırözer şunları aktardı:

“Ailesi, hasta mahkûm Uyar’ın Ayvalık Cezaevi’ne naklinden sonra sağlık durumunun daha da kötüleştiğini, bir ayağının kangren olduğunu söylüyor. Nakil işlemleri yapılmadan önce hastaneden rapor için talepte bulunuluyor ama izin raporu verilmiyor. Şeker, tansiyon, kalp hastası bu kadın nakledildiği Ayvalık Cezaevi’nde 2. katta yatırılıyor. Cezaevine naklinden 10 gün sonra fenalaşan Uyar, hastaneye kaldırılıyor ama durumu kötü olmasına rağmen sabah tekrar cezaevine getiriliyor. O sırada cezaevi idaresince apar topar izne çıkarılıyor ve ailesine gelin alır deniliyor. Ama aile gidene kadar mahkûm Uyar kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiriyor.”

‘NEDEN RAPOR VERİLMEDİ?’

Hasta mahkûm Aynur Uyar’ın vefatını Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  • Çifteler Cezaevi’ndeyken hastalığı gözle görünür şekilde belli olan hasta mahkûm Aynur Uyar’a ailesinin ve avukatlarının tüm başvurularına rağmen neden rapor verilmemiştir?
  • Çiftler Cezaevi’nden Ayvalık Cezaevi’ne nakledilen Aynur Uyar’ın nakil işlemleri öncesinde sağlık durumu nasıldı?
  • Mahkûm Uyar’ın nakil işlemleri yapıldıktan sonra Ayvalık Cezaevi’nde gerekli tedavileri yapılmış mıdır?

‘SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK MI?’

  • Daha önce defalarca talep edilip izin çıkmamasına rağmen, hastaneye götürülüp cezaevine geri getirildiği gün bu hastaya izin verilmesi tesadüf müdür?
  • Hasta mahkûmun ölümüne ilişkin ihmali olan cezaevi yönetimi ve sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
  • Cezaevlerindeki ağır hasta tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?
  • 2002-2019 yılları arasında cezaevlerinde kaç tutuklu ve hükümlü yaşamını yitirmiştir? Bu kişilerin ölüm nedenlerine göre dağılımı nedir?