Otobüslerdeki yangınların sebebi aşırı elektronik ekipman kullanımı mı?

Yaşanan otobüs yangınları sonrasında gündeme geçmişte yaşanan 10 numara yağ kullanımı ve ihmal tartışmaları geldi. Yangınların nedeninin 10 numara yağ kullanımı olma ihtimalini düşük bulan Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener “Yeni nesil araçlar 10 numara yağ kullanımı için uygun değil. Klima, televizyon, internet gibi ciddi anlamda elektronik ekipman var otobüslerde, bu da yükü artırıyor” diyor. Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım'a göre de otobüslerde yangın söndürme sistemi zorunlu olmalı. Ama "Başvurduk, kabul edilmedi” diyor...

Google Haberlere Abone ol

Şaban Çoban

ANKARA - Türkiye genelinde son günlerde seyir halindeki yolcu otobüslerinde yaşanan ve ciddi can kayıplarına yol açan yangınlar endişeye neden oldu. Uzmanlara göre yangınların nedeni otobüslerde artan elektrikli cihaz kullanımı olabilir.

Balıkesir''in İvrindi ilçesinde hareket halindeki yolcu otobüsünde çıkan yangında, 2'si çocuk, 5 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemezken soruşturma devam ediyor. Ancak bu olay bir ilk değil.

PET ŞİŞEDEN SUYLA YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Balıkesir’deki olaydan bir kaç gün önce İstanbul'dan-İzmir'e giden bir yolcu otobüsünde de yangın çıktı. Olayı yaşayan Mert Ayhan şunları anlattı:

"Bursa civarında yolculuk ediyorduk. Orta kapının önünde su ısıtılan bölümden çıtırtı sesleri geldi. Mıcırlı yoldan geçtiğimizi düşündüm. Daha sonra koku da gelince yangın olduğunu anladık. Muavin ve şoför pet şişelerle su döktü. Dumanlar çıkıyordu. Bir süre sonra yangın söndürüldü ve yola devam ettik. 200 metre sonra trafik polisi durdurdu. Bir süre şoförle konuştular ancak daha sonra yola devam etmemize izin verildi."

MAZOT AKITMASINA KARŞIN AYNI OTOBÜSLE DEVAM EDİLDİ

Emre Yüksel de Balıkesir’deki gibi tüm otobüsün alevler içinde kaldığı bir yangın yaşayan vatandaşlardan. Datça’ya giderken, Marmaris’te otobüsün mazot akıtması olduğu gerekçesiyle bir süre durduğunu, ancak daha sonra aynı otobüsle yola devam edildiğini anlatan Yüksel “'Otobüs değiştirilecek, başka otobüse geçeceğiz' denildi ama aynı otobüsle devam edildi. Yolda bir rampa tırmanılırken başka araçların çaldığı kornayla otobüsün yandığı anlaşıldı. Şoför otobüsü kenara çekti ve hızla indik. Biz indikten sonra otobüs alev aldı” dedi.

'ELEKTRONİK EKİPMAN KULLANIMI YÜKÜ ARTTIRDI'

Otobüs yangınlarını Makina Mühendisleri Odası (MMO) yakından takip ediyor. Oda Başkanı Yunus Yener, en son Balıkesir’de 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangında Oda çalışanlarının olay yerine gittiğini söyledi, bilirkişi heyeti ve savcılığın incelemelerinin sürdüğünü ifade etti. Geçmiş otobüs yangınlarının kaynağı olarak 10 numara yağ kullanımı iddia edilmişti. Yener, bu yangınlarda 10 numara yağın değil otobüslerdeki yoğun elektronik ekipman kullanımının etkisi olabileceği görüşünde.

Yener konuya ilişkin aktarımları şöyle: “Yeni nesil motorlarda 10 numara yağ kullanırsanız aşırı ısınmadan dolayı motorlardaki yangın önleme sistemi devreye girer. Motor bloke olur ve ‘beni sağa çek’ der. O yüzden yaşanan bu olaylarda yağ kullanımı ihtimalini yok denecek kadar düşük görüyorum. Otobüslerde ciddi anlamda elektronik ekipman var. Klima, televizyon, internet, prizler… İşte bütün bunlar yükü arttırdı. Otobüs motorları 24V elektrik üretebilecek kapasitede. Bu ihtiyaçları karşılamak için 220V üretebilmeniz gerekiyor. Bunun için de kullanılan dönüştürücü (invertör) var. İşte bu işleyişte aşırı yüklenme olabiliyor. Tabii kesin bir şey söylemek için raporları bekleyeceğiz.”

'KAPILARIN OTOMATİK AÇILACAĞI BİR SİSTEM GETİRİLMELİ'

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım da Balıkesir’de yaşanan otobüs yangınında kapıların geç açıldığına, ölümlerin de bu nedenle olduğuna dikkat çekti, bir sorun yaşandığında kapının otomatik açılacağı bir sistem getirilmesi gerektiğini söyledi.

'YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ ZORUNLULUĞU ÖNERİMİZİ BAKANLIK KABUL ETMEDİ'

Yıldırım ayrıca yolcu otobüslerinde Yangın Söndürme Sistemi’nin de zorunlu olması gerektiğini söyledi. Bununla ilgili başvuru yaptıklarını belirten Yıldırım “Başvurumuz Sanayi Bakanlığı tarafından kabul edilmedi. Yangın Söndürme Sistemi ve başka önlemler için katılımcı bir anlayışla hareket etmeliyiz. Bir insanımız daha hayatını kaybetmesin istiyoruz. Bununla ilgili tüm bürokratik engeller kaldırılmalı” dedi.