Kerem Altıparmak: Altı aydır kayıp olan biri neden avukat istemesin?

İHD, TİHV, Ankara Tabip Odası ile Hak İnisiyatifi, 2019 yılı içinde çeşitli tarihlerde kaçırıldıkları öne sürülen ve geçtiğimiz günlerde Emniyet'te oldukları ortaya çıkan dört kişinin durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Avukat Kerem Altıparmak, "Altı ay sonra ortaya çıkıyorlar ve iddiaya göre diyorlar ki biz müdafi istemiyoruz. Şimdi altı aydır kayıp olan bir insan neden avukat istemesin" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Altı ay önce kaçırıldıkları öne sürülen ve Ankara Emniyeti'nde ortaya çıkan dört kişiden biri olan Erkan Irmak'ın avukatı Emir Seydi Kaya, savcının kaçırılma iddialarıyla ilgilenmediğini, bağımsız hekim taleplerini de reddettiğini açıkladı. Avukat Kerem Altıparmak, bu kişilerin avukat istememesine dikkat çekerek, "Altı aydır kayıp olan bir insan neden avukat istemesin" diye sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Ankara Tabip Odası (ATO) ile Hak İnisiyatifi, 2019 yılı içinde çeşitli tarihlerde kaçırıldıkları öne sürülen Yasin Ugan, Erkan Irmak, Salim Zeybek ve Özgür Kaya'nın durumuna ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD MYK üyesi akademisyen Kerem Altıparmak, Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, kayıplardan Mustafa Yılmaz ile Gökhan Türkmen'nin aileleri ve avukatları katıldı.

'DEVLETİN İÇİNDE ÖZEL BİR YAPI VAR'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, ortak açıklamayı okuyan Türkdoğan, "Bu olayda aklımıza gelen tek şey, devletin içinde özel bir yapı bu kaçırmaları yapmakta ve bunlara kimse ses çıkarmamaktadır. Türkiye artık kendi içindeki bu özel yapıları tasfiye etmek zorundadır. Hiç kimse bize ‘biz GBT sonucu bunları bulduk’ demesin. Türkiye bir kanun devleti ise kanunlarına uymak zorundadır. Özellikle dört kişinin akıbetini öğrendik fakat, hala Mustafa Yılmaz ile Gökhan Türkmen'den haber yok" diye konuştu.

'ETKİLİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ'

Türkdoğan, 2019 yılının Şubat ayının farklı günlerinde Salim Zeybek, Gökhan Türkmen, Erkan Irmak, Yasin Ugan, Özgür Kaya ve Mustafa Yılmaz'ın zorla kaçırıldığı bilgisini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Kamuoyuna yansıyan bilgilerden 28 Temmuz 2019’da akşam saatlerinde ailelerini arayan polislerin; ailelere Salim Zeybek, Erkan Irmak, Yasin Ugan ve Özgür Kaya’nın rutin GBT kontrollerinde gözaltına alındığını, Emniyet binasında olduklarını ilettiği, sabah aileler ve avukatların TEM’e giderek görüşme yapmak istediği, akşam saatlerinde ailelerden 1 kişiye 5 dakikalık görüşme izni verildiği ancak gözaltına alınan kişilerin avukatları ile görüşemediği’ öğrenilmiştir. Kaçırılmanın nasıl gerçekleştiği, kimlerin sorumlu olduğu, bugüne kadar nerede oldukları ve ne tür uygulamalara maruz kaldıkları etkili bir soruşturma yürütülerek ortaya çıkartılmalı ve sorumlu olan kişiler hakkında yasal işlemler başlatılmalıdır."

ALTIPARMAK: NEDEN AVUKAT İSTEMESİNLER?

Daha sonra konuşan Kerem Altıparmak ise, altı kayıptan bulunan dört kişiye yapılan muamelelerin şüphe ve endişeleri arttırdığının altını çizdi. Altıparmak şöyle devam etti: "Aileler kayıplardan çok kısa bir süre sonra savcılığa başvurarak talepte bulundular. Bu talepler içerisinde aslında bu kayıpların nasıl gerçekleştiğini, ortaya çıkarılacağını, ortaya koyabilecek delil toplanmasını talep ettiler. Bildiğimiz kadar bununla ilgili savcılıkta hiçbir çalışma yapılmadı. Bir diğer konu kayıp vakası olan durumlarda çok istisnai durumlar dışında gizlilik kararı verilemez. Ailelerin ve kamuoyunun bu kayıplar ile ilgili soruşturmanın nasıl yürütüldüğüne dair bilgiye ulaşma hakları vardır. Aileler bizim tespit ettiğimiz kadarı ile bu haklarından tamamen mahrum bırakılmıştır. Şimdi bakın bu hikayede insanlar altı aydır kayıp. Altı ay sonra ortaya çıkıyorlar ve iddiaya göre diyorlar ki biz müdafi istemiyoruz. Şimdi altı aydır kayıp olan bir insan neden avukat istemesin. Bunun mantıklı hiçbir açıklaması yok. Siz altı ay kayıp olacaksınız, durumunuz akıbetiniz belli olmayacak, ortaya çıkacaksınız ve ardından diyeceksiniz ki, 'ben hiçbir hakkımın gözetmek istemiyorum.' Hekime çıktılar mı bu hala bir muamma. Hangi hekime çıktıkları muamma. Bu süreç tam da işkence delillerinin varsa kaybedilmesi için en kritik süreçtir."

'EŞİMDEN 163 GÜNDÜR HABER ALAMIYORUM'

Altıparmak'ın konuşmasından sonra sözü, kayıp Mustafa Yılmaz'ın eşi Sümeyye Yılmaz aldı. Sümeya Yılmaz, "Eşimden 163 gündür haber alamıyorum. Çünkü eşimin yaşayıp yaşamadığından hala haberim yok. Yaşayan bir ölü gibiyim. Ama ben hiçbir şekilde ne acımı ne de öfkemi açığa çıkartamıyorum. Yetkililer görevlerini etkin şekilde yürütmesini istiyorum. Beklediğim şey yapılması zor olan bir şey değil. Neden biz bun inanlardan haber alamıyoruz. Bu kadar mı acımasız mısınız. Mücadele edeceğim. Sonuna kadar buna devam edeceğim" şeklinde ifadeler kullandı.

Açıklamada en son halen Ankara TEM'de gözaltında bulunan Erkan Irmak'ın avukatı Emir Seydi Kaya konuştu. Kaya şunları söyledi: "Biz ilk gözaltı yapıldıktan sonra savcının yanına gittiğimizde, savcıya ‘bu kaçırılma ile ilgili neler yapıyorsunuz? Bir araştırmanız var mı?’ diye sorduğumuzda savcı bizlere ‘Dün gece bu şahıslar gözaltına alındılar. Daha öncesi beni ilgilendirmez. Bundan sonra bir darp bir işkence olursa o beni ilgilendirir' şeklinde ifadeler kullandı. Bu savcı işkenceye dair herhangi bir araştırma yapmıyor. Ekstra biz bu insanların acilen bağımsız bir hekime çıkması için başvuru yaptık. Savcı oturduğu yerde 'Talebiniz reddedilmiştir' dedi. Biz avukatlar olarak şu anda bir şey kestiremiyoruz." (HABER MERKEZİ)