Akademisyen Tuna Altınel'e tahliye kararı

Barış bildirisine imza atması nedeniyle tutuklanan akademisyen Doç. Dr. Tuna Altınel'e destek olmak için 200 kişi duruşmanın yapılacağı Balıkesir Adliyesi önünde bir araya geldi. Duruşmada Altınel için tahliye kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Barış bildirisine imza atmasının ardından hakkında dava açılan ve Türkiye'ye dönmesinden sonra tutuklanan Doç. Dr. Tuna Altınel bugün ilk kez mahkemeye çıktı. Çok sayıda akademisyen Altınel'e destek için yargılamanın yapıldığı Balıkesir Adliyesi'ne gitti.

Yargılama nedeniyle bir çok ilden yola çıkan akademisyenler erken saatlerde Balıkesir'e ulaştı. Ancak polis güvenlik gerekçesiyle adliye bahçesine giremeyeceklerini söyledi. Avukatların alanın kamuya açık olduğu itirazı üzerine 'bahçede güvenlik için arama yapılacağı' gerekçesiyle girişe izin verilmedi.

Altınel duruşmada, "Bugün Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden demokrasi dostları burada. Bakışlarını sırtımda hissediyorum, bu yüzden sırtım pek. AKLRA, ya da Lyon ve Rhône-Alpes Kürt Dostluk Derneği’nin 21 Şubat 2019 tarihinde düzenlediği etkinliğe katıldığım için karşınızda bulunmaktayım. Terör örgütü üyeliğiyle suçlanmaktayım. Bu sonuca varmak için iddianame adlı metnin yazarı iki somut olguya dayanmaktadır: Bunlardan biri adı geçen derneğe üyeliğim, ikincisi de sözü geçen etkinlik. Bu iki olguya ayrı ayrı değinmek isterim. Hakkımdaki bu davaya kaynak olan istihbarat yazısında üyesi olduğum AKLRA’nın ‘PKK/KCK terör örgütünün bir uzantısı’ olduğu iddia edilmektedir. Suç türümün örgüt üyeliği olduğunun ispatlanmaya çalışıldığı son paragrafta ise derneğin ‘PKK/KCK silahlı terör örgütü ile birlikte faaliyet yürüttüğü değerlendirilmektedir." dedi.

Hedef seçildiğini ve yargısız infaza uğradığını belirten Altınel, şunları kaydetti:

Dışişleri Bakanlığı, Lyon Konsolosluğu hassas konulara dokunan bir etkinliğin düzenlenmesine katılan bir T.C. vatandaşı olduğum için hakkımda casusluk yaptı. Sık sık geldiğim Türkiye’ye 12 Nisan 2019’daki son girişimde hiçbir açıklama yapılmadan pasaportuma el kondu. Sınırda beklerken beni sorgulayan sivil polisin ‘Ooo hocam, sizin hakkınızda çok şeyler var’ türünden saygısızlıklarından öteye bilgi verilmedi. Balıkesir Valiliği pasaport tahdit şubesinde ‘boşuna gelmişsiniz’ diyerek bilgi vermeden beni başından savan memur bunun ardından ucuz bir numarayla beni valiliğe çağırdığında deyim yerindeyse koşa koşa gittim.

Anayasa Mahkemesi’nin Barış İçin Akademisyenler kararına da değinen Altınel, konuşmasına, "Son olarak AYM Genel Kurulu tarafından, imzacısı olduğum ve yine aynı dönemdeki hak ihlallerini tartışan Bu Suça Ortak Olmayacağız başlıklı metni imzalayan akademisyenlerin cezalandırılmalarının hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir. Görünen o ki, siyasi iktidar bu konunun konuşulmasından, sorgulanmasından ve böylece aydınlığa çıkarılmasından rahatsızdır. Halbuki gerçekler karşıt fikirlerin yasaksız biçimde ifade edilmesiyle ortaya çıkar. Açık, hoşgörülü, demokratik bir toplum haline gelmek istiyorsak en rahatsız edici gerçekleri bile aydınlığa çıkarmak için çaba sarfetmekten, bu gerçeklerle yüzleşmekten başka yol yok. O halde, bu yolu yürümeye çalışanlardan neden korkuluyor? Neden onlara isnat edilecek suçlar üretilmeye çabalanıyor? Aksine, önleri açılmalı, desteklenmelidirler. Çünkü, gerçeklerle yüzleşmek demokrasileri güçlendirir, zenginleştirir, yüceltir. Benim gerçekleri araştırma çabalarımsa, desteklenmekten geçtim, bana karşı alçakça bir kumpasın hazırlanmasını tetiklemiştir. Tutuklanmam için gösterilen nedenlerden bir tanesi kaçma şüphesiydi. Bu konuda emniyet ifademin iddianameye itinayla alınmayan bir cümlesini hatırlatmak isterim: ‘Türkiye’yi aşağılamak isteseydim kesinlikle Türkiye’ye gelmezdim.’ Kaçma şüphesi iddiasına karşı aynı cümleyi biraz değiştirerek yinelemek istiyorum: ‘Kaçmak gibi bir niyetim olsaydı, Türkiye’ye gelmezdim.’ Sözün özü, özgürlük talep ediyorum." diyerek devam etti.

Savcı mütalaasında Tuna Altınel için adli kontrol uygulaması ile tahliye istedi, mahkeme karar vermek için duruşmaya ara verdi. Mahkeme aradan sonra Altınel'in tahliyesine ve duruşmalara katılmasına gerek olmadığına  karar verdi. (HABER MERKEZİ)