'10 yıl kuralıyla 29 yıllık kiralama nasıl yapıldı?'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi “TCDD Ankara Gar Yerleşkesi’nin Milli Emlak Genelgesi “10 yıldan fazla kiralama yapılamaz” derken, nasıl 29 yıllığına kiralandığını sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TCDD Ankara Gar yerleşkesinin bir bölümünün Medipol’e verilmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

TCDD Ankara Gar yerleşkesinin bir bütün olarak tarihi eser, simge ve Cumhuriyete tanıklık değeri olduğunu belirten Candan, böyle eserlerin rayiç değeri olamayacağını söyledi, “Hafızaya ve kültürel değere rayiç biçilemez, onun değeri evrenseldir ve kamusaldır, bununda parasal karşılığı yoktur” dedi.

Medipol Üniversitesi’nin “Hazineden 29 yıllığına kiraladık” açıklamasına dikkat çeken Candan, Devlet İhale Kanunu’nda “Kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresinin, on yıldan çok olamaz” düzenlemesini hatırlattı. Turistik tesis, enerji üretimi tesisleri ile iletim ve dağıtım tesis ve şebekelerinin ihtiyacı olan arazilerin on yıldan fazla süre ile kiraya verilmesinin mümkün olduğunu belirten Candan Medipol, Maliye Bakanlığı, Kültür Bakanlığı’nın kiralamaya ilişkin tüm sözleşmeleri ve kararları açıklaması gerektiğini söyledi. Candan, “Bu işin peşini bırakmayacağız, bize ait olan kültürel mirası alınır satılır kiralanır bir meta olarak göremezsiniz. Sözleşme ortaya çıkınca altından büyük bir hukuksuzluk çıkma ihtimali çok yüksek” dedi.

Candan, Ankara Garı’na sahip çıkmak, Cumhuriyet değerlerinin satılamayacağı kiralanamayacağını göstermek için kurum ve kişileri açılan davalara müdahil olmaya çağırdı.