Medipol’e yanıt: Ankara Garı kamusaldır

Medipol Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ahmet Zeki Şengil’in Ankara Garı ve tahsislere ilişkin, “Hibe değil kira karşılığı tahsis” açıklamasına Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Sendikası'ndan, "Siz neyi kiraladığınızın farkında mısınız? Ankara Gar yerleşkesi bir bütündür, bu sevdanızdan vazgeçin" yanıtı geldi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Medipol Üniversitesine yapılan tahsislerle ilgili açıklama yaptı. Candan, "Her yasal olan meşru anlamına gelmez. Ülkemizin kuruluşunun ve kurucu iradesi Mustafa Kemal Atatürk’ün mekansal hatırası, Cumhuriyetin tanığı olan Ankara Gar yerleşkesi kamusaldır, halka aittir. Parası olanın gideceği bir yer olamaz, bir ticari faaliyetin aracı haline getirilemez, kiralamadan vazgeçin” dedi.

ADRESE TESLİM PLAN DEĞİŞİKLİĞİ

Söz konusu TCDD yerleşkesinin bir bölümünün tahsisini yada kiralama işinin iki yıl önceye dayandığını ifade eden Candan şöyle devam etti: “TCDD Gar yerleşkesinin bir bölümünün kopartılarak devredilmesi protokolü 13.03.2018 tarihinde imzalandı. Plan değişikliği ise 6 Temmuz 2018 tarihinde askıya çıktı. Bu tarihler Medipol'un ifade ettiği 2 yıl geriye gitmiyor. Öyleyse Medipol bir de bunları açıklasın. Bu talep iki yıl önce nerelerde konuşuldu, çok önem verdiğiniz yasal dediğiniz tahsis protokol imzalanmadan, plan değişikliği yapılmadan mı gerçekleşti. Adrese teslim bir kutlama ve plan değişikliği yapıldı. Kamunun mallarının kamusallıktan çıkartılması süreci nerede ve hangi ortamlarda konuşuldu. Kiralama protokolün açıklayın, iki yıl öncemi yaptınız? Protokolü, 6 ağustos 2018 tarihinde kamuoyu aracılığı ile Medipol’e mi devredildi sorusu sorulduğunda neden açıklama yapmadınız da 1 yıl sonra açıklama yapma gereğini duydunuz. Başka nerelerin tahsisi Medipol’e ya da ilişkili olduğunuz vakıflara yapıldı. Ankara Garı ve TCDD Genel Müdürlük Binasının da Medipol’e tahsis edilmesini istediğiniz doğru mu? Tarihi Numune Hastanesi’nde talep ettiğiniz doğru mu? Cumhuriyet’in hepimize ait değerlerinin her birine ilişkin AOÇ, TCDD Gar ve diğer tahsis talepleriniz için açıklayacak bir nedeniniz var mı? Kent merkezindeki hastanelerin kapatılması ve şehir hastanesine taşınması süreci, merkezdeki tarihi yapıların ve hastanelerin size tahsis edilmesi için mi gerçekleşti. Eğer bir açıklama yapacaksınız bu soruları ve buralardan başka nereler Medipol Üniversitesi’ne tahsis edildi onların tamamını açıklayın. Cumhuriyet’in değerleri, mekansallığı ve ürettikleri ve hafızamız kiralık değildir kamuya aittir” diyerek sert tepki gösterdi.

ANKARA HALKI GARA SAHİP ÇIKMALI

Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bektaş ise, şunları söyledi:

“Kamuoyu tepki gösterince, hibe değil kiralama diyorlar. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda hizmet etmiş bir yer burası, bizim hafızamızı ve Ankara Garı’nı silmek istiyorlar. 29 yıllığına kiralanmış mekanlardan bahsediyoruz. Cumhuriyet hafızasını ne devrederek, ne kiralayarak asla silemezsiniz. Buna izin vermeyiz. Ankara halkı buraya sahip çıkmalı. Çocuklarımız gelecekte bize hesap soracaklar Direne direne kazanacağız. Ankara Garı’nı haramilere teslim etmeyeceğiz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile açtığımız davalar devam ediyor. Herkesi açılan bu davalara müdahil olmaya çağırıyoruz. (DUVAR)