AYM kararına karşı bildiri: Kararda imzası bulunanları kınıyoruz

AYM'nin yargılanan barış akademisyenleri hakkında "hak ihlali" kararına karşı bildiri yayınlayan 1071 akademisyen "Bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz" ifadelerini kullandı. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü de karara karşı açıklama yaparken, anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu, açıklama yapan rektörlerin suç işlediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenler hakkında açılan davaların hak ihlali olduğuna hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonrası açıklama yayınladı. "Barış bildirisi adlı sözde manifesto üzerine" başlığını taşıyan açıklamada barış imzacısı akademisyenler hedef alındı. AYM kararına tepki gösteren 1071 akademisyen de bildiri yayınladı.

AYM kararlarının bağlayıcı olduğunu belirten anayasa hukukçusu ve CHP milletvekili İbrahim Kaboğlu, "Anayasa Mahkemesi kararına karşı kampanya başlatan rektörler, Anayasa ihlal suçunu işliyor" dedi.

AYM, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırılmaları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri yayınladı.

"Anayasa Mahkemesi Terörü Meşrulaştıramaz" başlıklı bildiride, "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği savunuldu.

Karar nedeniyle AYM üyelerini kınadıklarını belirten akademisyenler, bildiride "Bildiride imzası bulunan biz 1071 akademisyen, terörle mücadeleyi sekteye uğratmayı ve ülkemizi karalamayı amaçlayan her türlü kurum, organizasyon ve inisiyatifin karşısında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz. Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesinin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz" ifadelerine yer verdi.

AYM, Barış Akademisyenleri için hak ihlali kararı verdiAYM, Barış Akademisyenleri için hak ihlali kararı verdi

İÜ REKTÖRLÜĞÜ: GAFLET İÇİNDE HAREKET ETTİLER

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisinin devleti ve güvenlik güçlerini zayıf gösterme niyetini taşıdığını savunulan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün açıklamasında "Misyonu itibarıyla bilgi ve özgür düşünce üretmenin merkezi olan üniversitelerde görev yapan akademisyenler, terör faaliyetlerine karşı yürütülen bu başarılı operasyonları, 'kasıtlı ve planlı bir kıyım, bilinçli sürgün politikası ve bölge halklarına yönelik bir katliam' olarak adlandırarak çok büyük bir gaflet içerisinde hareket etmişlerdir" ifadelerine yer verildi.

Barış imzacısı akademisyenlerin çatışma sürecinden devleti sorumlu tuttuklarını iddia eden açıklamada, "Devletimizin kararlı duruşu ve yapmış olduğu operasyonlar sonrasında iyice zayıflayan terör örgütünü meşrulaştırmak ve devleti suçlu duruma düşürmek için kaleme alınmış bu sözde bildiri, ileri demokrasilerin temel taşlarından olan düşünce özgürlüğü ile bağdaştırılamayacağı gibi maşeri vicdanı yaralamaktan öteye gidememektedir" ifadeleri yer aldı.

Üç üniversite rektörlüğünden AYM'nin barış akademisyenleri kararına karşı kampanyaÜç üniversite rektörlüğünden AYM'nin barış akademisyenleri kararına karşı kampanya

KABOĞLU: REKTÖRLER SUÇ İŞLİYOR

Anayasa hukukçusu CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, AYM kararıyla ilgili açıklama yapan rektörleri eleştirdi.

Barış bildirisi nedeniyle yargılanan ve üniversitedeki görevinden ihraç edilen Kaboğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda,  "'Anayasa Mahkemesi kararları... yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar' (Any., md.153/son). Anayasa Mahkemesi kararına karşı kampanya başlatan rektörler, Anayasa ihlal suçunu işliyor" ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)

Barış Akademisyenleri: Biz bunun ifade özgürlüğü olduğunu biliyordukBarış Akademisyenleri: Biz bunun ifade özgürlüğü olduğunu biliyorduk