Akar: ABD ile anlaşamazsak güvenli bölgeyi tek başımıza oluştururuz

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD'li mevkidaşı Esper'le telefon görüşmesi yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD ile ortak bir noktada buluşamazsak Güvenli Bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağımız ifade edilmiştir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Akar görüşmede ABD’den YPG'ye desteğin sonlandırmasını beklediklerini söyledi.

'TÜRKİYE, GÜVENLİ BÖLGEDE KONTROLÜ SAĞLAYABİLECEK TEK ÜLKE'

Görüşmeden Suriye kurulması planlanan "güvenli bölge"nin de gündeme geldiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye’nin Güvenli Bölgede kontrolü sağlayabilecek tek uygun, yeterli ve yetenekli güç olduğu; PKK/YPG’nin Güvenli Bölgeden tamamen çıkarılması; Güvenli Bölgenin, daha önce birçok kez açıkladığımız sebeplerden ötürü, 30-40 km. derinliğinde olması; Güvenli Bölgenin ABD ile koordineli bir şekilde Türkiye tarafından kontrol edilmesi kriterlerine göre oluşturulması gerektiği dile getirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da 26 Temmuz 2019 tarihinde ifade ettiği gibi, ABD ile ortak bir noktada buluşamazsak Güvenli Bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağımız ifade edilmiştir."

'F-35 PROJESİNİN KENDİ YOLUNDA İLERLEMESİ GEREKTİĞİ HATIRLATILDI'

Türkiye'nin Rusya'da S-400 hava savunma sistemi satın alması gerekçesiyle F-35 savaş uçağı projesindeki ortaklığının askıya alınmasının da görüşmede ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, "Bakan Akar tarafından, Türkiye’nin, projenin sadece müşterisi değil, aynı zamanda yatırımcısı ve üretim ortağı olduğu, F-35 projesinin kendi yolunda ilerlemesi gerektiği bir kez daha hatırlatılmıştır" denildi.

Ayrıca Akar, Esper'i Savunma Bakanlığı'nın onaylanması nedeniyle tebrik etti. (HABER MERKEZİ)