Trabzon'da saldırıya uğrayan Kürt: Polis, 'bayrakta Kürdistan yazılmıyordu' dedi

Trabzon'da saldırıya uğrayan Kürtlerden Hüseyin Doski yaşadıklarını anlattı: Polise bu bayrağın resmi bir bayrak olduğunu ve başkanlarının Kürdistan Bölgesi yetkililerinin bu bayrakla karşıladıklarını söyledik. Onlar da bize, ‘Evet doğru ancak sizin söz ettiğiniz bayrakta Kürdistan ismi yazılmıyordu' dediler. Saldırıya uğrayanlar arasında yer alan Husnî Aldoskî ise, 'Kürdistan' yazısını kendilerinin elle yazdıkları suçlaması ile karşılaştıklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi için geldikleri Trabzon'da bebek arabasına astıkları 'Kürdistan' yazılı atkı nedeniyle bir grubun saldırısına uğrayan 9 turistten biri olan Duhoklu Hüseyin Doski, “Sorun Kürdistan bayrağı değil, Kürdistan yazısıydı” dedi.

18 Temmuz’da Kürdistan Bölgesi’nden gezi amacıyla Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'e giden 50 kişilik grupta yer alan 9 Kürt üzerinde “Kürdistan” yazılı atkılarla fotoğraf çektirmek isterken bölgedeki bir grup tarafından linç girişimine maruz kalmıştı.

Saldırganların “Kürdistan” yazılı atkıya tepki göstererek, Kürt grubu ölesiye dövdüğü kameralara yansımıştı. Jandarma olay sırasında sadece saldırıya uğrayan 5’i kadın 9 kişiyi gözaltına aldı. Irak Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcülüğü tarafından olay günü yapılan açıklamada, Başbakan Mesrur Barzani’nin talimatıyla Trabzon’da saldırıya uğradıktan sonra gözaltına alınanların serbest bırakılması için hükümet nezdinde girişimlere başlandığı belirtilmişti. Açıklamada, “Kürdistan Bayrağı Irak Anayasası’nda tanınan bir bayrak olup daha önce de Kürdistan Bölgesi heyetlerinin Türkiye ziyaretlerinde, başta havalimanları olmak üzere ülkedeki diğer resmi kurumlarında kullanılmıştır” denilmişti. Söz konusu görüntüler sosyal medyada yayınlanmasının ardından ciddi tepkilere neden olmuştu. Gözaltına alınanlar ise serbest bırakıldı. Çaykara Cumhuriyet Başsavcılığı da, turist grubu linç etmeye çalışanlar hakkında, dün de inceleme başlattı.

'ORTA YAŞLI BİR ADAM HAKARET ETMEYE BAŞLADI'

Saldırıya uğrayan ve gözaltına alınanlar arasında yer alan Duhoklu Hüseyin Doski, yaşadıklarını Rudaw’a şöyle anlattı:

“Kürdistan yazılı Kürdistan bayrağı yanımızdaydı. Trabzon’da çıkartıp fotoğraf çektik. Ardından orta yaşın üstünde bir adam yanımıza gelerek bize hakaret etmeye başladı. Biz de ona karşılık verdik. Aramızda ciddi tartışma yaşandı. Ardından polis ve diğer kişiler geldi ve olay daha çok büyüdü.”

Çok sayıda turistin olduğunu belirten Hüseyin Doski, polisin sadece Kürdistan bayrağıyle fotoğraf çektirenleri gözaltına aldığını söyledi. Hüseyin Doski, “Gözaltına alındıktan sonra polis inceleme başlattı. Kürdistan bayrağıyla fotoğraf çeken herkesi gözaltından tutmayı sürdürdü. Kürdistan bayrağıyla 9 kişi fotoğraf çekmiştik. Bize karşı oldukça hakaret edici konuşmalar sarf ettiler. Ancak sorumluları geldikten sonra biraz daha sakinleştiler” dedi.

'BAYRAKTA KÜRDİSTAN YAZMIYORDU'

“İfademizde onlara bu bayrağın resmi bir bayrak olduğunu ve başkanlarının Kürdistan Bölgesi yetkililerinin bu bayrakla karşıladıklarını söyledik” diyen Doski, sözlerine şunları ekledi:

“Onlar da bize; ‘Evet doğru ancak sizin söz ettiğiniz bayrakta Kürdistan ismi yazılmıyordu. Bu bayrağın üzerinde ise Kürdistan ismi yazılı ve bu nedenle gözaltına alındınız’ dediler.”

Kürdistan Bölgesi’nin turistlerin serbest bırakılması için yayımladığı açıklamanın etkili olduğunu kaydeden Doski, serbest bırakıldıktan sonra da bazı polislerin onlardan özür dilediklerini dile getirdi.

Sosyal medyada yayımlanan görüntülerin ardından Türk mallarına ve Türkiye’ye ziyaretlerin boykot yapılması çağrısında bulunuldu. Duhok’ta turizm acentası sahibi de olan Hüseyin Doski, “Olaydan önce günde 30 ila 40 kişi Türkiye’ye gitmek için bize başvuruyordu. Şu an da rakamlarda bir değişiklik yok” diye konuştu.

'GÖZALTINDA BİZE TERÖRİST DEDİLER'

Yine saldırıya uğrayanlar arasında yer alan Husnî Aldoskî ise Evrensel gazetesinden İnanç Yıldız'a yaptığı açıklamada, emniyetteki sorguları sırasında 'Kürdistan' yazısını kendilerinin yazdığı suçlamasıyla karşılaştıklarını söyledi. Sadece kendi bayrakları ile fotoğraf çektirmek istedikleri için saldırıya uğradıklarını ve saldırganların kendilerine ‘terörist’ suçlamasında bulunduklarını ifade eden Aldoskî, “Kadın çocuğuyla beraber Kürdistan bayrağıyla beraber fotoğraf çekti. Daha sonra ben bayrağı aldım ve tüm grup olarak fotoğraf çekmek istedik. Bu esnada ilk olarak iki genç bize müdahale etti, daha sonra uzaktan yaşlı bir adam bağırarak yanımıza gelip bize ‘Siz teröristsiniz burada bu bayrağı açamazsınız’ diyerek saldırdı” dedi.

Saldırının ardından gözaltına alınan Aldoskî, “Jandarma karakolunda sürekli bize ‘siz teröristsiniz o örgüt bayrağını neden açtınız?’ diye sordular. Askerleri uzun süre turist olduğumuza ikna etmeye çalıştık” dedi. Jandarmaya suçsuz olduklarını kanıtlamaya çalıştıkça yeni suçlamalarla karşılaştıklarını söyleyen Aldoskî, “Bize bayrağı nereden getirdiğimizi ve üzerine Kürdistan yazısını nasıl yazdığımızı sordular. Israrla ‘kendimizle beraber getirdik ve zaten üzerinde yazıyordu’ dememize rağmen onlar ‘Hayır siz burada elinizle yazdınız’ suçlamasında bulundular” şeklinde konuştu.

'KAYSERİ’YE GÖNDERİLMEMİZİ ANLAMADIK'

Gözaltındaki diğer turistlerle beraber işlemlerinin yapılması için Kayseri Göç İdaresine yollandıklarını belirten Aldoskî, Trabzon ve Erzurum’da aynı işlemlerin yapılabilmesine rağmen Kayseri gibi uzak bir şehre gönderilmelerini de anlayamadıklarını söyledi. Aldoskî basında çıkan haberlere karşın Türkiye’den sınır dışı edilmediklerini gerekli işlemlerin ardından serbest bırakıldıklarını ve daha sonra kendi imkanları ile Kürdistan Bölgesine döndüklerini belirtti. Öte yandan konuştuğumuz bölgedeki tur şirketleri sahipleri yaşanan saldırının ardından Türkiye’ye yapacakları turlarda yüzde yetmişe varan iptallerin olduğunu belirtti.

17 Temmuz’da başkent Erbil’deki bir restoran da düzenlenen saldırıda Türkiye’nin Erbil Konsolosluğu çalışanının da içinde bulunduğu 3 kişinin hayatını kaybetmesinin ardında Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına vize verilmesi durduruldu.

Diyarbakır'da Irak Kürdistan Bölge Yönetimi'nden gelenler karanfille karşılandıDiyarbakır'da Irak Kürdistan Bölge Yönetimi'nden gelenler karanfille karşılandı