'Basın özgürlüğü ayaklar altında'

111 yıl önce sansürün kaldırılması nedeniyle Basın Bayramı ilan edilen 24 Temmuz uzun süredir kutlanmıyor. Basın örgütleri hapisteki ve yargılananlar gazetecilere dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Basında sansürün kaldırıldığı gerekçesiyle 1946 yılında 'Basın Bayramı' ilan edilen 24 Temmuz'da basın örgütlerinden Türkiye'de basının durumuna dikkat çeken açıklamalar geldi.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AYAKLAR ALTINDA'

DİSK Basın İş adına yapılan açıklamada "Sözümüz kısa ve net: Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ayaklar altındadır!" denildikten sonra hapisteki ve yargılanan gazetecilerin durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, "67 yaşındaki gazeteci Hüseyin Aykol, geçtiğimiz günlerde hapishaneye gönderildi. Üstelik hakkında yaşı kadar açılmış başka davalar var.

Cumhuriyet gazetesinin eski 6 çalışanı, kumpas bir dava nedeniyle, ama esas önemlisi iktidarın da kabul ettiği ağır bir skandal nedeniyle halen hapiste. Meclis, onları ve aynı durumdaki insanları hapishaneden çıkarmak için yapılacak basit bir düzenlemeyi yapmadan tatile çıktı!

Onlarca meslektaşımız halen cezaevlerinde tutuluyor. Arkadaşımız Ertuğrul Mavioğlu, yaptığı bir belgesel nedeniyle 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yüzlerce meslektaşımız hakkında sayısız dava var. Sansür, otosansür devam ediyor. İş, iktidar partisinin bir hizbine mikrofon uzatmanın bile işten atılma nedeni sayılmasına kadar vardı." denildi.

'24 TEMMUZ TARİHTE BİRGÜN'

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral tarafından yapılan açıklamada ise “Türkiye bugün böyle bir baskı dönemini yaşıyorken ‘basın bayramı’ demek de o günü kutlamak da zül. Unutulmamalı ki hükümet/patron sansürü kaldırılınca, gazeteciler üzerindeki baskılar son bulunca, cezaevlerindeki meslektaşlarımız özgür kalınca, medya dördüncü kuvvet olarak işlevini yine yerine getirebilince kazanan tüm Türkiye olacaktır. Bayram kutlayabildiğimiz günleri getirene kadar 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gündür. Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıktığında 24 Temmuz bayram olacaktır.” denildi (HABER MERKEZİ)