Aliağa Belediyesi'nde 8 işçi daha işten çıkarıldı

Aliağa Belediyesi'nde 8 kişinin daha işine son verildi. Yerel seçiminden sonra işten çıkarılanların sayısı 187'ye yükseldi. GENEL-İŞ Sendikası, belediye önünde yaptığı açıklamayla işten çıkarmaları protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kadrolu ve şirket çalışanı 179 işçinin işine son veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, dün 8 işçiyi daha teknolojik gelişmeler ve belediye gelirlerinin azalmasını gerekçe göstererek işten çıkardı. Aralarında işyeri temsilcileri ve spor kulübü çalışanlarının olduğu işten çıkarmalarla toplamda 187 işçi işinden çıkarılmış oldu.

İşten çıkarmalara tepki gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) GENEL-İŞ Sendikası, bugün belediye önünde basın açıklaması yaparak, işten çıkarmaları protesto etti. Açıklamayı okuyan GENEL-İŞ Sekreteri Deniz Şahin Gümüştekin işten çıkarmaların devam ettiğine dikkat çekerek, Belediye Başkanı Serkan Acar’ın belediye bünyesinde sendikalı, güvenceli çalışan işçi istemediğini söyledi.

'104 ARKADAŞIMIZI İŞTEN ÇIKARDIĞI GÜNLERDEN TANIYORUZ'

Gümüştekin “31 Mart yerel seçimlerinden sonra, Aliağa Belediyesi Belediye Başkanı son 2 ay içinde, farklı tarihlerde 187 arkadaşımızı işten çıkartmıştır. Biz işçiler, Serkan Acar’ ı göreve ilk geldiği 2014 yılında da 104 arkadaşımızı işten çıkardığı günlerden tanıyoruz. 31 Mart Yerel Seçimlerinin Cumhur ittifakı adayı olarak 2. kez seçilen MHP’li Belediye başkanı Serkan Acar, Belediyeyi iyi yönetemeyerek Belediyenin borcunu yüzde 700 artışla 35 milyondan 250 milyona çıkartmıştır. Bu sorumsuz davranışı yüzünden, hiçbir suçu günahı olmayan 187 işçi, teknolojik gelişme ve ekonomik yetersizlik bahane edilerek işlerinden edilmiştir.” dedi.

'İŞE İADE DAVASI ENGELLENMEK İSTENİYOR'

"Sermaye, iktidar ve sarayın küçük ortağı Belediye Başkanı Serkan Acar’ın Aliağa’da yapmak istediği, işyerimizi örgütsüz, sendikal haklardan mahrum, kuralsız, güvencesiz, toplu sözleşmesiz, hakların yok sayıldığı bir kent haline dönüştürmektir" diyen Gümüştekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşveren üyelerimizi, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18'inci maddesi doğrultusunda, teknolojik gelişmelere bağlı olarak insan gücüne duyulan ihtiyacın ve belediye gelirlerinin azalması bahanesi ile tüm sendikalı çalışanların iş akitlerini feshederek, artık sendikalı işçinin kalmadığı gerekçesiyle, Sendika yönetim kurulu üyemizin, işyeri baş temsilcimizin ve temsilcilerimizin de iş akitlerini feshetmiştir. Dün itibariyle KHK ile geçişi yapılan 8 arkadaşımız da aynı gerekçeyle işlerinden edilmiştir. Bu arkadaşlarımızın 5 tanesi işyeri temsilcimizdir. Belediye Başkanı'nı yapmış olduğumuz direnişten rahatsız olduğundan, borçlu olan işçilerin işe iade davalarını açmalarını engellemek için ‘protokol yapalım 3 ay içinde alacaklarınızı öderim’ yalanına başvurmuştur. Burada asıl amaç, direnişi kırmak, işe iade davasını ve mücadeleyi engellemek istemesidir."

'ACAR, MEMURLARI SARI SENDİKAYA ÜYE OLMAYA ZORLUYOR'

68 gündür devam eden mücadelelerinin artarak devam edeceğinin belirten Gümüştekin, şunları söyledi:

“20 yıldır örgütlü olduğumuz Aliağa Belediyesi'nde kalan üyelerimiz, Belediye Başkanı'nın adamları tarafından, Türk-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası'na üye olmaya zorlanmaktadır. Buna karşılık bahsi geçen sendika, işinden edilen işçilerin sorununa, misyonu gereği ortak olmak yerine; 187 işçinin işsiz kalmasını umursamayarak, bu durumu fırsata çevirme gayreti içerisindedir. AKP ve MHP’nin belediye başkanı hırsını alamamış olacak ki, 5 Mayıs Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilk önce 4, daha sonra 7 olmak üzere toplamda 11 memuru Çankırı'ya sürgüne göndermiştir. Hatta memurlardan 4 yaşında çocuğu olan bir anneyi de, sürgün etme vicdansızlığını göstermiştir. Bu memurların KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen üyesi olmaları nedeniyle sürgün edildikleri aşikardır. Serkan Acar, belediyedeki memurları kendilerine yakın, işbirlikçi sarı sendikalara üye olmaya zorlamaktadır. Bu sendikalarla birlikte, memurların yıllarca hak ettiği kazanılmış hakkı olan sosyal denge tazminatını da ortadan kaldırarak emek düşmanlığına devam etmektedir." (DUVAR)