Suriyelilere karşı nefret kampanyası

İç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilere karşı bugüne kadar Change.org’da nefret söylemi içeren 73 kampanya yürütüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi rakamlara göre 3 milyon 613 bin Suriyeli'nin göç ettiği Türkiye'de, mültecilere karşı ayrımcı söylemler de hızla artıyor. Trabzon'da Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin atkısıyla fotoğraf çektirmek istedikleri için aralarında bebekli kadınların da olduğu turist grubu linç edilmek istenirken, mülteciler de nefret söylemlerinin hedefi oluyor.

Toplam 196 ülkede faaliyet gösteren Change.org’da da kullanıcılar şimdiye kadar Suriyelilere yönelik nefret söylemi içeren 73 kampanya başlattı. Kampanyalarda Suriyeliler için “sürgün edilsinler”, “sokağa salınmasınlar”,“vicdan yoksunu”, “katil beyinli”, “taşkın”, “defolsun gitsinler” gibi ifadeler kullanıldı. Kampanyalara şimdiye dek dünya çapında 1 milyar 385 milyon 122 bin 43 kişi imza attı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Türkiye’deki Change.org’da Suriyelilere ilişkin kampanyalar en çok “Suriyeliler ülkelerine gönderilsin” talebiyle başlatıldı. İfadelerden bazıları şöyle:

- TSK 18-45 yaş arası Suriyeli erkekleri eğitip, IŞİD’le savaşa göndersin: Bu bizim savaşımız değildir. Türk askeri şehit olurken Suriyeli erkekler Türkiye’de fink atıyor. Kendi memleketine faydası olmayanın bize mi faydası olacak?

- Bu insanlar bizi rahatsız ediyor. Birçok IŞİD üyesinin Suriye vatandaşı olduğunu biliyoruz.

- Burası Türkiye, Suriye değil. Bizim atalarımız bu vatanı hainlerle ortak olsun diye kazanmadı. Defolsun gitsinler.

- Suriyeli gençler adamakıllı para kazanma derdinde değil. Ülkemizin güzel yerlerinde insanları taciz etmekte, rahatsızlık verici olaylar yaşatmakta.

- Suriyeliler konteynır kentte toplanıp ordan dışarı çıkmasınlar.

- Çocuklarımızı onların vicdandan yoksun “katil beyinli” çocuklarıyla daha fazla aynı çevrede yaşatmak istemiyoruz. Bu güzel ülkemdeki tüm Suriyelilerin sınır dışı edilmesini istiyoruz.