Trabzon’daki ırkçı saldırıya Diyarbakır'dan tepki

Trabzon’da Kürdistan yazılı atkıyla fotoğraf çektirdikleri için Kürt gençlere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırı olayını Diyarbakır’daki bazı sivil toplum kurumlarından kınama geldi. Diyarbakır Barosu, Doğu Karadeniz-Batum gezisini iptal etti. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl mahallesinde Güney Kürdistanlı gençlere yönelik ırkçı saldırı Diyarbakır’daki sivil toplum kurumları tarafından tepkiyle karşılandı. Diyarbakır Barosu Doğu Karadeniz-Batum gezisini iptal ederken, İnsan Hakları Derneği İHD Diyarbakır şubesi linç saldırısında bulunanların yargı önüne çıkarılmasını istedi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ise Trabzon Valiliği tarafından linç girişiminin ardından yapılan açıklama eleştirildi.

BARO GEZİYİ İPTAL ETTİ

Diyarbakır Barosu Cuma günü Van’da düzenlenen Adalet Nöbeti etkinliğine katıldı. 23 baronun katıldığı etkinlikte, Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi de anıldı. Adalet Nöbeti etkinliğinde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Trabzon’da yaşanan ırkçı saldırı sonrasında yargının saldırganlara yönelik toleranslı tutumunu eleştirdi. Aydın, yargının çifte standartlı tutumunun bu tür ırkçı saldırılara çanak tuttuğunu söyledi.

Diyarbakır Barosu, linç girişiminden önce planlanan Doğu Karadeniz-Batum gezisini iptal ettiğini de duyurdu. Baronun gezinin iptaliyle ilgili yaptığı duyuruda şöyle denildi: “Baromuz tarafından önceden planlanmış ve ilanı yapılmış olan Doğu Karadeniz-Batum Turu Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl’de, üzerinde ‘Kürdistan’ yazılı atkılar ile fotoğraf çektiren Irak uyruklu 9 kişinin linç edilme girişimine tepki olarak iptal edilmiştir.”

İHD: SALDIRGANLAR YARGILANSIN

İHD Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise linç girişiminde bulunan saldırganların yargı önüne çıkarılması istendi. Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamanın da eleştirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Trabzon’da turistik gezi yaptıkları sırada ‘Kürdistan’ yazılı giysi taşıdıkları gerekçesiyle, Irak/Federe Kürdistan bölgesi yurttaşlarına yönelik linç edilmek suretiyle gerçekleşen saldırıyı kınıyoruz. Olaydan sonra, linç etmek suretiyle fiziksel saldırıda bulunarak anayasal suç işleyen şahısların tespit edilmesi ve yargı karşısına çıkarılması gerekirken, şahısların Valilik bildirisiyle aklanmaya çalışıldığı görülmektedir. Linç mağduru yurttaşların gözaltına alınarak kriminalize edilmeye ve saldırgan şahısların aklanmaya çalışıldığı Valilik açıklamasının geri alınmasını ve açıklamanın yeniden ve olaya dair hakikatlerin yer aldığı bilgilere yer verilerek, yeniden yayınlanmasını talep ediyoruz.”

DTSO’DAN İMAJ SARSILDI VURGUSU

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Meclisi de yazılı bir açıklama yaparak, Trabzon’da Kürt gençlere yönelik yapılan ırkçı saldırıyı kınadı.

DTSO Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Trabzon’un Çaykara İlçesine bağlı Uzungöl mahallesinde 50 kişilik Irak vatandaşlarından oluşan turist grubu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin resmi bayrağını simgeleyen atkılarla fotoğraf çektirdikleri için ırkçı bir saldırıya uğramışlardır. Yaşanan bu vahim olayın ardından, Trabzon Valiliği tarafından yapılan resmi açıklamada turist kafilesi içinde darp edilen grubun gözaltına alındığı, saldırıyı yapanların da ‘sakinleştirildikleri’ belirtilmiştir” denildi.

Trabzon Valilik tarafından yapılan açıklamayı kınayan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Trabzon Valiliği, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yaşayan Kürt vatandaşlardan bu vahim olaydan dolayı özür dilemesi ve saldırganlarla ilgili soruşturma açması gerekirken, saldırıya uğrayan 9 kişinin gözaltına alındığı ve sınır dışı edileceği açıklamıştır. Ayrıca saldırganlarla ilgili de ‘Vatandaşların sakinleştirildiği’ ifadesini kullanmıştır. Saldırganların ‘sakinleştirilen vatandaşlar’ olarak nitelendirilmesi kabul edilebilir bir açıklama değildir. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının seyahat amaçlı gittiği herhangi bir ülkede ülkesinin simgeleri ile gezmesi, fotoğraf çektirmesi ne kadar doğalsa, IKBY’li bir vatandaşın da ülkesinin simgeleri ile kendini fotoğraflaması o kadar doğal bir durumdur.”

IKBY İLE TİCARİ İLİŞKİLER

IKBY ile kurulan ticari ilişkilere de değinilen açıklamada, “Sınır komşumuz olan IKBY ile odamızın ekonomik alanda işbirliğinin geliştiği bir dönemdeyiz. Karşılıklı ticari ilişkileri geliştirmek için Erbil, Süleymaniye ve Duhok Odaları ile işbirliği protokolleri imzaladık, ziyaretler gerçekleştirdik. Erbil direkt uçuşlarının başlatılması, sınır kapısından geçişlerin kolaylaştırılması ile ticari işbirliklerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. IKBY ayrıca bizler için sağlık turizmi, kültür ve inanç turizmi açısından önemli potansiyeli olan bir bölge. IKBY Kültür Bakanlığı ve T.C. Erbil Başkonsolosluğu’nun desteği ile de Irak tur şirketlerini ilimizde ağırladık, karşılıklı tur organizasyonları için işbirliği sağladık. Sağlanan işbirlikleri neticesinde bin kişilik bir turist kafilesinin pey der pey Diyarbakır ve Diyarbakır üzerinden diğer bölgelerimize ve Karadeniz Bölgesi’ne seyahatleri ile ilgili rezervasyonlar alındı. Dün Trabzon ilimizde vuku bulan (Irkçı) saldırı bütün bu girişimlerimizi baltalayan, ülkemizin genel imajını sarsan bir sonuç doğurmuştur” ifadeleri yer aldı.

‘GEREKEN İŞLEMLER HIZLA YAPILMALI’

“Oda olarak Trabzon Valiliği ve akabinde Trabzon Başsavcılığı’nın açıklaması karşısında hayretler içerisinde olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak isteriz” denilen açıklamada şöyle denildi: “Çağrımız, daha üst mülki ve adli mercilerin bir an önce devreye girip olaya karışanlar ile ilgili gereken işlemlerin yapılması ve zedelenen ülke imajının yeniden düzeltilmesi için bir an önce hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçmeleridir. Çünkü Erbil, Diyarbakır ve Trabzon tarihsel, sosyal ve kültürel olarak birbirlerine yüz yılardır kardeşlik bağıyla bağlıdırlar. Bu bağ böylesi provokasyonlarla gölgelenmemelidir.” (DUVAR)