Sputnik'teki 'işten çıkartma' tartışması sürüyor

Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, Davutoğlu'nun kendileri için haber değeri olmadığını ve röportaj yapılmamasını söyledikleri halde Yavuz Oğhan'ın yaptığını anlattı. Oğhan “Davutoğlu’nun söyleyeceklerinde haber değeri görmeyecek olan kendisine gazeteci demesin" diye tepki gösterdi. Boztepe de "Siyasetçilerle mesleki saikler dışında ilişki kuranlar kendisine gazeteci demesin" diye yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni parti kurma hazırlığındaki eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu programa çıkaran gazeteci Yavuz Oğhan'ın RS FM ve Sputnik’teki görevlerine son verilmesi üzerine başlayan tartışma sürüyor. Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe, Oğhan'ı röportajı yapmaması için uyardıklarını, Davutoğlu'nun kendileri açısından haber değeri olmadığını söyledi. Oğhan, “Davutoğlu’nun söyleyeceklerinde haber değeri görmeyecek olan kendisine gazeteci demesin” diye yanıt verdi.

BOZTEPE'NİN 'TARAFSIZ HABER AJANSI' İDDİASI

Oğhan'ın işine son verilmesinin ardından gelen tepkilere yanıt veren Mahir Boztepe, Oda TV'de yer alan habere göre, “Röportajın yayın politikamız gereği yapılmaması yönünde kararı biz Yavuz Bey’e ilettik, ancak buna rağmen yapıldı. Genel Yayın yönetmeni olarak röportajdan iki gün önce haberim oldu. Haber değerinin olduğuna inanmıyoruz” dedi. Boztepe, Oğhan’ın 'eski Başbakan'a yakınlığıyla bilinen Tarafsız Haber Ajansı’nı kurup yönettiğini' de öne sürerek şöyle konuştu: "Bu röportaj bizim işimiz değil, ama medyada RS FM diye alıntılanırsa programı bitireceğiz. Öncesinden bu uyarı yaptık. Biz yayın politikamız gereği, Davutoğlu gibi bir figürü önemsemiyoruz ve açıklamalarının bizim üzerimizden yayılmasını istemiyoruz. Haber değerinin olduğuna inanmıyoruz. Tarafsız Haber Ajansı, kamuoyuna böyle yansımasa bile, Davutoğlu’nun tanıtımını yapmak için kullanılıyor. Yavuz Oğhan’la yapılan sözleşmemiz gereği böyle bir durumu kabul edemeyiz. Biz Sputnik olarak Davutoğlu’nun ajansı ile yan yana görünmek istemiyoruz.”

OĞHAN: O AJANS DAVUTOĞLU'NUN DEĞİL

Boztepe’nin sözlerinin ardından kişisel Twitter hesabından paylaşımlarda bulunan Oğhan ise şunları söyledi:

"Ahmet Davutoğlu’nu üç sene sonra canlı yayına çıkarma şansı olup da buna hayır diyecek, söyleyeceklerinde haber değeri görmeyecek olan kendisine gazeteci demesin. Dört yıl RS FM’de özgürce program yaptım doğru, tersi olsaydı dört yıl değil dört gün sonra vedalaşırdık, e bu da bugün yaşananları anlatmaya yeter. ‘Tarafsız’ Davutoğlu’nun ajansı değil bir haber ajansıdır, Türkiye’deki medya düzeninden şikayet edenlerce desteklenmektedir, tarafsızlığını merak eden siteyi takip etsin. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Dört yıl önce programa başladığımda da bana ait bir internet sitesi (http://bidebunuizle.com ) vardı, 3 ay önce de ‘Tarafsız’ kuruldu, peki sorun niye bugün yaşandı?"

BOZTEPE'DEN SERT YANIT: BAŞBAKAN İKEN KAPANDIK

Bunun üzerine Mahir Boztepe de twitter hesabından Oğhan'a şu yanıtı verdi: "Siyasetçilerle mesleki saikler dışında ilişki kuranlar kendisine gazeteci demesin. Ismarlama bir röportajı, çalıştığı kuruma ve çalışma arkadaşlarına dayatarak, oldu bittiye getirenler de kendisine gazeteci demesin. Davutoğlu, 3 saatlik program boyunca kendisini aklamaya çalışmak dışında, dişe dokunur, haber değeri taşıyan bir açıklamada bulunmamıştır. ‘Davutoğlu’nun haber değeri yok’ derken kastettiğim budur. Sitemizde Davutoğlu’na yönelik bir sansür uygulanmamış açıklamaları verilmiştir. Davutoğlu’nun kendisini aklamasına aracı olmak, başlayacağı iddia edilen siyasi mücadelede ona ‘medya desteği’ sunmak, uluslararası bir haber ajansı olarak, bizim yapacağımız bir iş değildir. Sputnik’in kurumsal kimliği ve adı izinsiz şekilde kullanılarak, tam da bu yapılmıştır. Davutoğlu, Sputnik’in gerekçesiz erişime kapatıldığı 5 aylık dönemde başbakandı. Konuyu, gadre uğrayan gazeteciler ve basın özgürlüğü bağlamında tartışanlar bu sebeple de yanılıyorlar. 8 yıldır çalıştığım, 5 yıldır yayın yönetmenliği yaptığım RS FM / Sputnik’te, hiçbir programcımıza sansür uygulamadım. Lakin ‘yayın yönetmeni’ olmam sebebiyle, ‘kiminle - ne zaman?’ röportaj yapılacağını belirleme hakkım olduğunu düşünüyorum. Eleştirenleri de öfkelenenleri de anlıyorum. Herkesin canı sağolsun. 8 yılda RS FM’de çok sayıda duayen gazeteci program yaptı. Önümüzdeki dönemde de bugüne kadar sürdürdüğümüz yayıncılığa devam edeceğiz. Bu konuyla ilgili artık konuşmayı düşünmüyorum. Saygılar.

Gazeteciler Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki’nin Sputnik Türkiye ve RS FM bünyesinde yaptıkları radyo programları, 'bidebunuizle' isimli YouTube kanalında eski Başbakan Davutoğlu’yla program yapmalarının ardından sonlandırılmıştı. Oğhan'ın ekibinden iki editörün de işine son verilmişti. (HABER MERKEZİ)

Oğhan: Dün Davutoğlu ile mülakat yaptık, bugün programlarımız bittiOğhan: Dün Davutoğlu ile mülakat yaptık, bugün programlarımız bitti