İbrahim Kaboğlu hakaretin peşini bırakmadı

KHK ile üniversiteden uzaklaştırılan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu on yılı aşkın süre önce uğradığı hakaretlerin peşini bırakmadı. Yargıtay'ın 'düşünce özgürlüğü' dediği ifadeleri Anayasa Mahkemesi hakaret olarak kabul etti ve Kaboğlu'nu haklı buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun hakaret edildiği ve dava sürecinin makul sürede tamamlanmadığı konusundaki başvurusunu karara bağladı. Mahkeme, yerel mahkemenin 'hakaret içeren' yazıları düşünce özgürlüğü kabul eden kararını haksız buldu. Kaboğlu'nun makul yargılama süresinin aşıldığı iddiasını ise kabul etmedi.

Başbakanlık Danışma Kurulu adına 'Azınlık Raporu'nu hazırlayan İbrahim Kaboğlu, 1915 soykırımı ile ilgili başlatılan 'Özür diliyoruz' kampanyasına da destek vermişti. Bu nedenle çeşitli makale ve internet sitelerinde hakarete uğrayan Prof. Dr. Kaboğlu mahkemeye başvurdu.İstanbul 9'ncu Asliye Ceza Mahkemesi Kaboğlu'nun başvurusunu kısmen kabul etti. Kaboğlu hakkında yazılan 'AB mandacısı', 'Ermenilerden özür dileyecek kadar yolunu şaşırmış AB hibecisi', 'Vatanın savunması hainlerin anlayacağı dilden yapılacaktır' gibi ifadelerin eleştiri sınırını aştığı ve kişilik haklarını zedelediğine karar verildi. Ancak dosyayı ele alan Yargıtay 4'ncü Hukuk Dairesi, dosyayı ifade özgürlüğü sınırları içinde kabul etti ve kararı bozdu. Dosyayı bir kez daha inceleyen yerel mahkeme, Yargıtay'ın kararına uyarak başvuruyu kabul edilemez buldu.

AYM, 'DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ DEĞİL HAKARET' DEDİ

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu bu kez Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 2015 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AYM, Kaboğlu'nun kişilik haklarına yönelik bir saldırı olduğuna hükmetti.  Hakaret içeren yazıların, "Kişinin şeref ve itibar hakkını ihlal edici" nitelikte olduğunu belirten AYM, Kaboğlu’na 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM, Kaboğlu'nun yargılamanın makul sürede tamamlanmadığı yönündeki başvurusunu ise kabul etmedi.