SİBAŞ işçilerinin bekleyişi sürüyor

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkartılan SİBAŞ işçileri işe iade davasını kazandı. Ancak karar henüz kesinleşmedi, işe dönmek için şimdi gün sayıyorlar.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 28 Aralık’tan bu yana fabrika önüne kurdukları direniş çadırıyla talepleri için mücadele eden SİBAŞ işçileri, işe iade davasını kazandı. Mahkemede 73 işçiden 51’ine işlerine geri dönme kararı verilirken işverenin mahkeme kararını uygulayıp uygulamayacağı konusunda bekleyiş sürüyor.

İşverenin, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde mahkeme kararını Bölge Adliye Mahkemesi'nde istinaf etme hakkı var. Bu süre içinde karar istinaf edilmez ise, işçilerin fabrikaya 10 iş günü içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor. Ancak bu süreçte işe alımlar gerçekleşmezse işveren, işçilere sendikal tazminat ve işsiz geçirdikleri 4 aylık süre için ücret ödeyecek.

Gazete Duvar’a açıklamada bulunan Tekgıda- İş Sendikası, İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Ömer Atabey, işverenle genel başkanlık düzeyinde görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek sürece ilişkin bilgi verdi.

HERKES KARŞISINDAKİNİN AĞIRLIĞINI ÖLÇÜYOR

İşverene taleplerini ilettiklerini ancak görüşmeden henüz bir sonuç alamadıklarını ifade eden Atabey, işverenin kararı istinaf edeceği konusunda duyum aldıklarını söyledi. Atabey, görüşmede istinafa gidilmemesi için telkinde bulunduklarını belirterek şunları kaydetti:

‘’Bizim beklentimiz yasal sürecin tamamlanıp, işverenin karara saygı göstermesi. İstinafa gidilmemesi için telkinde bulunuyoruz bu süreçte. Şu an herkes karşısındakinin ağırlığını ölçüyor. İşverenin parayı ödemekten kaçamayacağı aşikar. Ancak İtiraz edeceklerine dair bir duyum aldık. İstinafa giderse, işçinin kıdemini ya da vereceği tazminatın bedelini faizden çıkarırım diye hesap ettiklerini düşünüyorum. Bu parayı geç ödeyerek biraz daha kullanabilir miyim hesabı var açıkçası. Bunlar ucuz sermaye oyunları ne yazık ki… Yani sermaye yine yapacağını yapacak!’’

İSTİNAFA GİTMEMELERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Bu süreçte işverenle iletişimlerinin devam ettiğini belirten Atabey, bu hafta konunun tekrar gözden geçirilerek doğru adımlar atılmasını umut ettiklerini söyledi. Atabey şöyle devam etti:

‘’Doğru olan sendikanın varlığını kabul etmeleridir. İstinafa gitmemeleri bizim için önemli. İşçilerin bir bölümü dışarıda iş buldu belki ama en azından çalışmayı düşünen arkadaşları işe almalarını istiyoruz. İşverenin sendikal tazminatı ödeyerek mahkemenin getirdiği tüm koşulları yerine getirmesi gerekir. İşveren ve sendika bu iletişimi sağladığı sürece karşılıklı iş barışı olur. 80 kişi adına orada sabah akşam mücadele eden insanlar var. İşe iadeler gerçekleşsin ki biz de işçiler olarak üzerimize düşeni yapalım. Kaliteli üretim, özverili çalışma ile hem işyeri kalkınsın, hem de işçi kazansın. Amacımız işyerlerini bitirmek değil onları üreterek kalkındırmak, katma değer üretmek. Hepimizin hedefi öncelikli olarak iş barışını sağlamak olmalı’’