Demirtaş'tan Erdoğan'a 'bir adım' yanıtı

Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olduğu davanın duruşması devam ediyor. Demirtaş yaptığı savunmada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz gün, 'Bize bir adım atana biz on adım atarız' dedi. Neyle ve kimle ilgili söylemiş olursa olsun. Kendisi demokratikleşme konusunda bir adım atarsa biz de kendisine on adım atarız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 142 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandığı dava Ankara Sincan Cezaevi Kampüsü'nde başladı. Demirtaş, mahkemeye SEGBİS'le katıldı. Demirtaş savunmasında 2012 yılında Sincan Cezaevi'nde açlık grevindekilerle görüşen eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin için, "Çok çaba sarf etti. Hakkını teslim lazım" dedi. Demirtaş, ittifaklar için, "Bütün partileri de dikkatle izlemeye devam edeceğiz. Biz ne Cumhur İttifakı'nın ne de Millet İttifakı'nın parçası değiliz" ifadelerini kullandı.

"Apo'nun heykelini dikeceğiz" sözleri üzerine hazırlanan fezleke hakkında da savunma yapan Demirtaş, "İdris Naim Şahin İçişleri Bakanıydı. Cemaatçi olduğu gerekçesiyle görevden alındı. Miting başlamadan önce, Öcalan posterleri bahane edilerek, copla, panzerle müdahale edildi. Şöyle bir görüntü çıksın istediler; 'Öcalan taraftarları büyük tepki göstersin. Çünkü bu, Erdoğan'a mal olacak.' Bunu 15 Temmuz'dan sonra anladı Türkiye de, biz onları o günden biliyorduk" diye konuştu.

Sözlerinin "duygusal tepki" olduğunu söyleyen Demirtaş, "Aslında içimden geçen ve cümleye dökmediğim kısım buydu, keşke o cümleyi de kursaydım orada, 'Bu ülkeye barış getirenlerin heykelini dikeceğiz' demek istemiştim. Yoksa heykel meraklısı değilim" diye konuştu.

Konuşmasının geçtiğimiz seçimlerde AK Parti mitinglerinde izletildiğini hatırlatan Demirtaş, "Seçimlerde videolarımı kullandılar da, gidip Öcalan'dan mektup aldılar. Getirip canlı yayınlarda okuttular" ifadelerini kullandı. Duruşmaya yarın devam edilecek.

'TUTUKSUZ YARGILAMA İSTİSNAYMIŞ GİBİ BİR HAVA YARATILIYOR'

Demirtaş, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden HDP eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı anarak sözlerine başladı. Tutukluluğunun hukuka aykırı olduğunu belirten Demirtaş, savunmasında şunları söyledi:

"Tutuklu yargılama esas, tutuksuz yargılama istisnaymış gibi bir hava yaratılıyor. Tutuklu yargılama, sadece siyasi davalarda esas haline gelmiş durumda. Tecavüzcüler, hırsızlar, gaspçılar ve özellikle güvenlik personeliyle ilgili davalarda, yargı çok hassas. Daha birkaç ay önce Diyarbakır'da bir parkta, Recep Hantaş isimli bir genç, bir güvenlik personeli tarafından hiç yere öldürüldü. O güvenlik personelinin çocuğu, babasının serbest bırakılması için CİMER'e bir mektup yazıyor. CİMER bu dilekçeyi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderiyor. Başsavcılık, dilekçenin geldiği gün, tahliye talebinde bulunuyor. Mahkeme aynı gün, daha yargılanması başlanmamış olan güvenlik personelini tahliye ediyor."