78 yaşındaki Alman vatandaşını 25 kez dolandırdılar

Türkiye'den aradıkları Almanya'daki kişileri telefonla dolandıran sanıklar hakkında 20 yıla kadar hapis istendi. Kendilerini Kriminal Daire'de görev yapan kişiler olarak tanıtan sanıklar, 78 yaşındaki bir Almanya vatandaşının 25 kez para yatırması sağlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman vatandaşlarını Türkiye'den arayarak dolandıran sanıklara 20 yıl hapis istendi. Hazırlanan iddianamede 8 sanığın Türkiye'ye ait telefon numaralarının yabancı ülke numarasına çevrilmesini sağlayan bir program kullandıkları öne sürüldü.

Antalya Emniyet Müdürlüğü'nün çalışması üzerine, sanıkların "çağrı merkezi" adı altında faaliyette bulundukları ve ileri düzeyde Almanca bildikleri belirlendi. Bir Alman vatandaşından 83 bin 760 Euro aldıkları ve örgüt faaliyetleri çerçevesinde "nitelikli dolandırıcılık" suçunu işledikleri ileri sürülen tutuklu sanıklar S.Ç, Ö.B. ve Y.A. ile tutuksuz sanıklar G.Ş, N.K, S.K, S.T. ve Z.T. hakkında 6 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi.

Sanıklarının çok sayıda Alman vatandaşına ait kimlik, banka hesap numaraları, telefon, adres bilgileri, sosyal medya görüntülerini içerir dijital verileri dosyaladığı tespit edildi. Soruşturma sonucunda kişisel bilgileri elde edilen Almanların, Türkiye'ye ait telefon numaralarının yabancı ülke numarasına çevrilmesini sağlayan bir program sayesinde arandığı belirlendi. Sanıkların, hedefteki kişileri, Alman kamu görevlisi gibi arayarak, kandırıp paralarını aldığı iddia edildi.

İddianamede, 78 yaşındaki Klaus Richard M'yi Ocak 2016'da sanık kadınlardan birinin aradığı ve verdiği banka hesap numarasına ilk olarak 690 ve 4 bin 787 avro yatırmasını sağladığı yer aldı.

25 KEZ PARA YATIRMIŞ

Daha sonra müştekiyi arayan sanıklardan birisinin, kendisini Kriminal Daire'de görev yapan "Başkomiser Huber" olarak tanıttığı aktarılan iddianamede, Alman vatandaşının hesap hareketleri incelendiğinde yaklaşık sekiz aylık süreçte kendisine verilen hesap numaralarına 25 kez para transferi yaptığının tespit edildiği vurgulandı. İddianamede, Klaus Richard M'nin, sanıklara değişik tarihlerde toplam 83 bin 760 avro para transferi yaptığı kaydedildi.

Suçlamaları kabul eden tek sanık Ö.B, iddianamede yer alan ifadesinde müşteki Klaus Richard M'yi, kendisiyle telefonda konuştuğu için tanıdığını belirtti.

Müştekiyi kendisi dışında sanıklardan S.Ç. ve onun yetkilendirdiği kişilerin aradığını da ifade eden Ö.B, "Klaus Richard M'yi aradığımda kendimi Almanya Şans Oyunları Merkezi'nden bir görevli olarak tanıttım. Müştekiye ödül kazandığını söyledim ve kendisinden ödülü alması karşılığında para yatırmasını istedim. Benim ve S.K'nin hesabına, 38-39 bin avro arasında müşteki para yatırdı. Bu paraları aramızda bölüşüyorduk. Müştekinin datasını temin ettiği için S.Ç'ye de para verdim. S.Ç. ayrıca para yatırılacak kartları veya isimleri temin ediyordu. Gelen paraları ya kendisi çekiyor ya da kart sahiplerine çektiriyordu. Bu çektiği paralardan da payımız nispetinde bize veriyordu. Z.T. ve Y.T. Almanya'daki mağdurları dolandırdığımı öğrenmişler, para kazanmak için bana geldiler ve hesaplarını kullandırmak istediler, ben de kabul ettim. B.S. ve S.T'nin de hesaplarını kullandık, ancak kendileri mi bize gelip söyledi, biz mi kendilerini bulduk hatırlamıyorum" dedi. (ANTALYA/AA)