Milli Savunma Bakanlığı: S-400 teslimatı başladı

ABD ile Türkiye arasında kriz yaratan Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin ilk parçaları Türkiye'ye geldi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ankara'daki Mürted Hava Meydanı'nda teslimat başladı. Rusya da teslimatın başladığını doğruladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanlığı (MSB), S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatının başladığını duyurdu. Rusya'dan gelen üç uçağın Türkiye'ye indiği açıklandı.

MSB açıklamasında, "Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır" denildi.

'SİSTEM BÜTÜNÜYLE HAZIR OLUNCA KULLANILACAK'

Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır" denildi.

RUSYA DOĞRULADI

Rusya da haberi teyit etti. Rusya'nın askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu federal servisi FSVTS, S-400 füze sistemlerinin Türkiye'ye teslimatının başladığını doğruladı.

Rus TASS haber ajansı ise askeri diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, sistemin üç parti halinde teslim edileceği bilgisini geçti. Habere göre, teslimatın ilk iki partisi uçakla yapılacak; 120'nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü parti ise deniz yoluyla ulaştırılacak.

S-400 parçalarını getiren uçaklar böyle görüntülendi. (Fotoğraf: Reuters)

ABD NE YAPACAK?

Beklenen açıklamanın gelmesinin ardından, gözler ABD'ye çevrildi. Türkiye'nin Rus yapımı sistemleri alması halinde yaptırım uygulanmasını öngören bir dizi tasarı Kongre'de hazır bekliyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın G20 zirvesinde Türkiye lehine yaptığı açıklamalara rağmen, Amerikan yönetiminden yeni yaptırım tehditleri gelmişti. (HABER MERKEZİ)

ABD'li uzmandan S-400 yorumu: Oyun değişecekABD'li uzmandan S-400 yorumu: Oyun değişecek

ABD: S-400 yaptırımları konusunda pozisyonumuz aynıABD: S-400 yaptırımları konusunda pozisyonumuz aynı

İddia: Türkiye S-400 ambargosuna hazırlanıyorİddia: Türkiye S-400 ambargosuna hazırlanıyor

En fazla ötelenebilecek bir krizEn fazla ötelenebilecek bir kriz