Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir?

Dengir Mir Mehmet Fırat, hayatını kaybetti. AK Parti kurucuları arasında yer alan Fırat, 2014'te partisinden istifa etmiş ve 2015'te HDP'ye katılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dengir Mir Mehmet Fırat, 8 Ağustos 1943'te Adıyaman'ın Kahta ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Fırat, AK Parti Kurucular Kurulu üyeleri arasında yer aldı.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelikleri de yapan Fırat, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

AK Parti'den 21'inci dönem Adıyaman, 22'nci dönem Mersin, 23'üncü dönem Adana milletvekili seçilen Fırat, 8 Kasım 2008'de AK Parti'deki görevlerinden üyeliklerinden istifa etti.

2011 yılındaki seçime kadar milletvekilliği görevini yürüten ve AK Parti üyeliği süren Fırat, 28 Temmuz 2014'te AK Parti'den ayrıldı.

Fırat istifa açıklamasında "Bugünkü şartlardan dolayı bu manevi sorumluluğun ağır vebali olduğu kanısına vardım. Bu nedenle daha sonra detaylı gerekçesini açıklamak üzere, kurucuları arasında bulunduğum AK Parti üyeliğinden istifa ediyorum" demişti.

Dengir Mir Mehmet Fırat toprağa verildiDengir Mir Mehmet Fırat toprağa verildi

'ERDOĞAN'IN KÜRTÇE YORUMU İSTİFA SÜRECİMİ BAŞLATTI'

İstifasıyla ilgili T24'e konuşan Fırat, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtçeyle ilgili yorumunun istifa sürecini başlattığını dile getirmişti. 2009 yerel seçimini öncesinde AK Parti'nin oyunu arttırmak için öneriler sunduğunu aktaran Fırat, bunlar arasında anadilinde eğitim, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması ve cemevlerinin giderlerinin de camiler gibi devlet tarafından karşılanması olduğunu dile getirmişti.

Erdoğan'ın kendisine "Kürtlerin devleti mi var ki dili olsun” yanıtı verdiğini belirten Fırat, şunları söylemişti:

"İkinci yanıt da: 'Ben bu kadar gezdim Doğu'yu, Güneydoğu'yu, dil konusunda böyle bir taleple karşılaşmadım.' Tabii benim de buna bir cevabım oldu: 'Birincisi, Kürtlerin bir devleti var, o da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Siz de bu devletin Başbakan’ısınız. Kürtler de burada oy kullanıyor ve siz Başbakan olarak herkesi temsil ediyorsunuz. İkincisi, dil ile devlet arasında bir ilişki yoktur. Bunun en güzel misali 150-160 devlet olmasına rağmen 500 bin küsur dil olmasıdır. Üçüncüsü, şurada Atatürk'ün de kurmuş olduğu bir Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi vardır, burada Sümer, Eti gibi ölü diller birer bölümdür ve oraya öğrenciler gider, bu dilleri öğrenir.' Herkes düşüncesinde özgürdür ama böyle bir fikri yapıyı kabullenmem mümkün olmadığı için istifa edeceğimi ilettim. Aramızda bazı özel konuşmalar geçtikten sonra da istifa ettim. 2011'de de milletvekilliğim de sona erdi."

İSTİFADAN ÖNCE DEMİŞRTAŞ'A DESTEK AÇIKLAMASI

Fırat, istifasından önce, 23 Temmuz'da 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nden HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ı destekleyeceğini açıklamıştı. Fırat, "Türkiye’de yüzde 20 Kürt varlığı söz konusu ve bu seçim bu varlığı gösterme konusunda çok önemli. İlk defa böyle bir fırsat doğuyor ve ben bir Kürt olarak her ne kadar farklı bir düşüncem olsa da oyum Selahattin Bey’den yana olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Dengir Mir Mehmet Fırat, milletvekilliği aday adayı talebiyle HDP'ye katıldı ve 2015 genel seçimlerinde 25'inci dönem Mersin milletvekili seçildi. (HABER MERKEZİ)