Nagehan Alçı'dan kulis bilgileri: Yeni partinin adı ne olacak, kimler katılacak?

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, eski ekonomi bakanı Ali Babacan'ın kuracağı belirtilen yeni partinin ismi için iki seçenek üzerinde konuşulduğunu yazdı. Alçı, eski bakan Mehmet Şimşek'in de yeni hareketin 'tam göbeğinde' yer aldığı bilgisini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomiden sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın AK Parti'den istifa etmesi sonrası kurulacak yeni partinin adı ne olacak? Partiye kimler katılacak? Habertürk yazarı Nagehan Alçı, yeni partiye ilişkin bir dizi kulis bilgisini paylaştı. Alçı'nın yazısına göre yeni partinin ismi için iki seçenek üzerinde duruluyor, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni harekete katılacak ve ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile de görüşmeler yapılıyor...

'EPEY SAYIDA ESKİ BAKAN VE ÜST DÜZEY YETKİLİ VAR'

Babacan için "Onunla birlikte hareket eden ve kamuoyunun iyi tanıdığı epey sayıda AK Partili eski bakan ve üst düzey yetkili var. Ancak Babacan'ın 8 Temmuz deklarasyonuna rağmen hâlâ hiçbiri demeç vermek istemiyor" diyen Alçı, yeni partinin adına hâlâ karar verilmediğini ve iki seçenek üzerinde durulduğunu yazdı. Alçı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

'PARTİ İSMİ İÇİN İKİ SEÇENEK KONUŞULUYOR'

"İsim olarak Özgürlük ve Hukuk Partisi henüz kesin değil ama kuvvetli ihtimal. Öte yandan “Huzur Partisi” olması önerisi de var. Özellikle parti içindeki 60 yaş üstü kuşaktan geliyor bu öneri. Hareketin konuştuğum önemli bir kurmayı şöyle söyledi: “Nagehan Hanım milletimizin özgürlüklere ve gerçek bir hukuk devletine ihtiyacı olduğu kesindir. Fakat Özgürlük ve Hukuk Partisi fazla entelektüel ve fazla liberal tınıda bir parti adı. Kısaltması da sevimsiz.

Elbette sizler gibi halk içinde tanınan liberal-demokrat aydınların desteğinden memnun oluruz ama milletimiz çok daha yalın ve gündelik dilde yaygın bir şeyi talep ediyor bugün. O da tek kelimeyle ‘huzur’. Ülkemizde her kesimden hemen herkes huzursuz ve tedirgin. İşte o sebeple Huzur Partisi ismi kanaatimce daha isabetlidir.”

'MUHBİRLİK VE JURNALCİLİK TOPLUMU UR GİBİ SARMIŞ'

Nagehan Alçı'nın, yazısının bu noktasında Türkiye'deki mevcut duruma getirdiği şu eleştiri dikkat çekti:

"2019 Türkiyesinde özgürlük ve hukuk gibi temel kavramlar hâlâ “Fazla entelektüel ve fazla liberal” tınlıyorsa vah halimize diyesim geliyor ama ben böyle düşünenleri de anlıyorum. Huzur Partisi daha yerli ve milli gözüküyor olabilir. Öte yandan “Hukuk ve özgürlük halkımızın umrunda değil” diyenlere katılmıyorum. Bence o durum geride kaldı. Ülkemizdeki 5 kişiden 1'i hakkında bir şekilde adli işlem başlatılmış. Bu büyük toplumsal oran Türkiye tarihinde ilk kez oluyor. Şahıslar arası ihtilafları da katarsak toplumun çoğunluğu bir şekilde mahkemelere düşmüş durumda. Muhbirlik ve jurnalcilik mekanizması toplumu bir ur gibi sarmış. Yani sadece entelektüelleri ilgilendiren bir konu değil artık özgürlük ve hukuk. Herkes için yaşamsal bir olgu."

'ŞİMŞEK LONDRA'DA TANITIMLARA BAŞLADI'

Nagehan Alçı'ya göre, Mehmet Şimşek yeni oluşumun merkezinde yer alıyor:

"Mehmet Şimşek'in, Ali Babacan hareketinin içinde bulunup bulunmadığı çok tartışılmıştı. Kesin olarak söyleyebilirim ki Şimşek bu hareketin bırakın içinde olmayı tam da göbeğinde yer alıyor. Londra'daki finans ve iş çevrelerine bu oluşumun tanıtımını yapan bizzat Mehmet Şimşek. Yeni partinin Türkiye ekonomisini tekrar düze çıkarabileceğini anlatıyor. Yani Mehmet Bey Özgürlük ve Hukuk Partisinin “nomenklatura”sının içinde."

'ACEMOĞLU İLE YAKIN TEMAS VAR'

Alçı'nın ortaya attığı bir isim de Daron Acemoğlu:

"Dünyaca ünlü liberal iktisatçımız Daron Acemoğlu'nun bu hareketle ilişkisi de çok tartışılıyor. Şunu söyleyebilirim ki Ali Babacan, Acemoğlu'nun bu partinin içinde ve kurucular kurulunda yer almasını çok istiyor. Öte yandan parti programının hazırlanması sürecinde Acemoğlu'nun fikirlerinden çok istifade ediliyor. Yani bir yakın teması var. Fakat Acemoğlu kurucular kurulu üyesi olmayı kabul eder mi? Sanmıyorum. Şimdi herkesin sorduğu sorulara gelelim... Ali Babacan'ın başında olacağı Özgürlük ve Hukuk Partisi ya da Huzur Partisi bir iktidar alternatifi olabilir mi? Siyasal hayatta başarılı olabilir mi?"

'ERDOĞAN İSTERSE 180 DERECE MANEVRA YAPABİLİR'

Yazısının devamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye için Sultan Abdülhamid ve Mustafa Kemal Atatürk gibi 'tarihsel bir şahsiyet' olduğu görüşünü paylaşan Alçı, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer Erdoğan kafaya koyarsa Türkiye bazı meselelerde 180 derece manevra yapabilir. Bir anda bambaşka ve herkesi şaşırtacak bir Türkiye fotoğrafı çıkabilir. Erdoğan'ın bunu yapmak için siyasal gücü var. AK Parti kadrolarının da önemli bir kısmının özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye yönünde istekleri olduğunu biliyorum. Ancak ufak bir azınlık daha otoriter ve Rusya tipi bir Türkiye istiyor. Ali Babacan hareketinin çıkışı eğer AK Parti içindeki daha özgürlükçü ve demokrat damarı harekete geçirirse faydalı olur. Yok eğer o ufak azınlık zihniyeti galip gelirse bu ülkenin yaşayacakları konusunu burada yazmak bile istemiyorum…" (Kaynak: Habertürk)

Abdullah Gül'e yakın kaynaklar anlattı: Neden şimdi?Abdullah Gül'e yakın kaynaklar anlattı: Neden şimdi?