SAADET: Beraat ve takipsizlik alan 20 bin kişi işine dönmeli

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, KHK’lerle ihraç edilenlerin mağduriyetinin her geçen gün arttığını ifade ederek partisinin çözüm önerilerini sıraladı. SAADET, beraat ve takipsizlik kararı olan 20 bin kişinin işlerine iade edilmesini, ret kararı verilen dosyaların OHAL Komisyonu tarafından yeniden görüşülmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilenlerin yaşadığı mağduriyetlere ilişkin çözüm önerilerini sıraladığı basın toplantısı düzenledi.

Saadet Partisi Eğitim Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Aydın, “KHK mağduriyetleri hala devam ediyor. Hakların iadesinde epeyce gecikme yaşanıyor. Eğer mağduriyetler bir an evvel giderilmezse bu durumun Türkiye’ye maliyetlerini yarın çok daha ağır bir şekilde yaşayacağımız muhakkaktır. Ülke olarak şüphesiz bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey adalettir hukuktur” dedi.

SAADET’İN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

KHK’liler konusunda acil atılması gereken adımları sıralayan Aydın, bu süreçte “Ama’lı” ve “Fakat’lı” cümlelerin kurulmaması gerektiğini söyledi. Başta mağdurlar dahil olmak üzere problemlerin aşılması konusunda istişarelerin yapılması gerektiğini belirten Aydın partisinin önerilerini şu şekilde sıraladı:

YÜKSEK İSTİŞARE KURULU BİR ARAYA GELSİN: Gerekirse, malum Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir Yüksek İstişare Kurulu kuruldu, otursunlar, bir araya gelsinler, tekliflerini kamuoyu ile paylaşsınlar.

TERÖRİST MUAMELESİNDE BULUNMAKTAN VAZGEÇİLMELİ: Adaletin ve hakkın tecellisi için, bir an evvel KHK mağduriyetleri giderilmeli, bu bağlamda darbe ile yakından uzaktan ilgisi olmayan insanları kanunda yeri olmayan “iltisaklı” gibi ucu açık muğlak ifadelerle suçlamaktan, onlara “terörist” muamelesinde bulunmaktan vazgeçilmelidir. Bu yanlışlıkların acilen giderilmesi, hataların hızlıca telafi edilmesi, ülkemiz, milletimiz ve toplumsal barış için elzemdir.

BERAAT VE TAKİPSİZLİK ALAN 20 BİN KİŞİ İŞİNE DÖNMELİ: Biz ilk olarak; beraat ve takipsizlik aldıkları halde işine dönemeyen, iltisak, irtibat, sempati vs. gibi bahanelerle hâlâ bekletilen 20 binden fazla insanın acilen işlerine iade edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.

GÖREVİNE DÖNEN AKADEMİSYENLER CEZALANDIRILMAMALI: Beraat veya takipsizlik alıp da işine dönebilen akademisyenler, son görev aldıkları eğitim kurumunda değil de 2008 tarihinden sonra kurulan yeni üniversitelerde ancak çalışabilmektedir. Bu dolaylı bir sürgün değil de nedir? İşine dönebilen akademisyenler, bu şekilde ayrıca cezalandırılmamalı ve son görev yaptıkları kuruma dönebilmelidir.

YURT DIŞINA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILMALI: Beraat veya takipsizlik alanlara halen yurt dışı yasağı uygulanmakta ve müracaat etmelerine rağmen kendilerine pasaportları teslim edilememektedir. Bu kapsama kanser tedavisi için yurt dışına gitmek isteyen veya hacca gitme hakkını elde etmiş olanlar dahî girmektedir. Beraat veya takipsizlik alanlara yurt dışı çıkma yasağı derhal kaldırılmalıdır.

KADIN VE ÇOCUKLAR ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞMALI: Ayrıca, savaş hukukunda bile yeri olmayan, kadın ve çocuklara bazı yerlerde yapılan kötü muamelelerin bir an evvel son bulması; cezaevinde bulunan bebek, çocuk ve kadınların özgürlüklerine kavuşması gerekiyor.

OHAL KOMİSYONU İNCE ELEYİP SIK DOKUMASIN: OHAL Komisyonu'nun hızlı bir şekilde çalışmasını, altını çizerek söylüyorum ''ince eleyip, sık dokumadan'', süratle KHK sırasına göre elindeki dosyaları tamamlaması hususunda ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

RED KARARI VERİLEN DOSYALAR YENİDEN GÖRÜŞÜLSÜN: Ayrıca bugüne kadar incelemesi yapılmış, fakat keyfi karar ve bahanelerle red kararı verilmiş dosyaların da yeniden ele alınıp, adil bir şekilde karara bağlanması gerektiğini düşünüyoruz.

ASKERİYE VE POLİS AKADEMİSİ ÖĞRENCİLERİ: Askeri okullarda ve polis akademisinde öğrenci olanların uğradığı mağduriyetler giderilmeli, hakları iade edilmeli, bir geçiş süreci formülü uygulanmalıdır. Öncelikle; hile, torpil ve kopya ile sınavı kazanmış oldukları sabit olanlar hariç; mesleğe geçmelerine 1 ay kalmış olan son sınıf öğrencileri vakit geçirilmeden mesleklerine başlatılmalı; sonra alt sınıflara doğru kademeli olarak eğitimleri tamamlatılarak üniformalarına kavuşmalıdırlar. İşine iade edilenlerin geriye dönük maaşları ve tüm özlük hakları ödenmelidir.