SDG ile BM anlaşma imzaladı, Dışişleri kınadı

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), bünyesindeki çocuk savaşçıların bırakılması için Birleşmiş Milletler (BM) ile bir anlaşma imzaladı. Ankara'dan anlaşmaya kınama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Birleşmiş Milletler (BM) ile çocuk savaşçılar konusunda bir Eylem Planı'na imza attı. SDG'nin bünyesindeki çocuk savaşçıları bırakması'nı öngören plan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba ile SDG komutanı Mazlum Kobani tarafından BM Cenevre Ofisi'nde imzalandı.

SDG AÇISINDAN BİR İLK

BM'den yapılan açıklamaya göre SDG bu anlaşma ile çocukları savaşçı olarak kullanmamayı, bünyesindeki kız ve erkek çocuklarını ayırmayı taahhüt etti. Taraflar arasında aylar süren temasların ardından yapılan anlaşma, uluslararası bir kurumun SDG ile resmen ilişki kurması açısından bir ilk teşkil ediyor.

DIŞİŞLERİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı ise anlaşmaya bu nedenle tepki gösterdi. Dışişleri açıklamasında "BM'nin PKK teröristi ile üyelerin bilgisi dışında 'Eylem Planı' imzalamasını şiddetle kınıyoruz. BM’nin, bir terör örgütüyle anlaşma yapması hiçbir şekilde izah edilemez" denildi. Açıklamada “Terörle mücadelede ön sırada bulunması gereken BM’nin, bir terör örgütüyle anlaşma yapması hiçbir şekilde izah edilemez” ifadesi kullanıldı.

BM sözcüsü Stephane Dujarric ise anlaşmanın SDG'ye meşruiyet kazandırmadığını söyledi. Rudaw'a konuşan Dujarric, anlaşmanın amacının çocukları savaştan uzak tutmak olduğunu vurguladı, "Herhangi bir silahlı gruba herhangi bir meşruiyet kazandırmıyor" dedi.

BM RAPORUNDA NE DENİYORDU?

BM'nin geçen yıl yayımladığı bir raporda, SDG bünyesinde 263 erkek ve 152 kız çocuğun bulunduğu tespit edilmişti. SDG bu durumu araştırma vaadinde bulunmuş ve bünyesindeki çocuk askerlerin ailelerine teslim edilmesi talimatı vermişti. (DIŞ HABERLER)