Ankara'da Sivas anması: Unutma, unutturma

Sivas’ta 26 yıl önce katledilen 33 yazar, ozan, düşünür ile iki otel çalışanı Ankara’da yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan yürüyüşle anıldı. Sivas’ta katledilenler için yürüyenlerin ortak talebi Madımak Oteli’nin ‘Utanç Müzesi’ olmasıydı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sivas Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993’te katledilenler Ankara’da düzenlenen yürüyüşle de anıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) toplanan kortej, “Madımak Oteli Utanç Müzesi Olacak”, “Sivas’ın Işığı Sönmeyecek”, “Yıkılan Da Asılan Da Katledilen De Emektir” pankartları eşliğinde Anadolu Meydanı’na (eski adı Tandoğan) yürüdü.

33 yazar, ozan, düşünür ile iki otel çalışanının katledilişinin 26’ncı yıldönümünde Ankara’da yapılan anmaya CHP, HDP, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, (KESK), Türk Mühendis ve Mimarları Birliği (TMMOB), Ankara Tabip Odası (ATO), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, AKA-DER, Ankara Dersimliler Derneği, Halkevleri gibi çok sayıda siyasi parti, meslek örgütü, sendika ve sivil toplum örgütü katıldı.

“Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta”, “Sivas’ı unutma unutturma”, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları eşliğinde yürüyen yüzlerce kişinin pankartlarındaki ortak talep Madımak Oteli’nin ‘Utanç Müzesi’ olmasıydı.

POLİSTEN ‘EKSİK’ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Sivas katliamının yıldönümünde yapılan yürüyüşte kortejin yürüyeceği yol yürüyüşün başlamasından çok kısa süre önce trafiğe kapatıldı. Çok sayıda polisin görev aldığı anma töreninde bağlantı yollarında bekleyenlerin çantaları ve üzerleri kortej yürüyüşüne devam ettiği sırada arandı. Bazı katılımcılar, “Bu işi de eksik yapıyorlar. Biz yürümeye başladıktan sonra mı güvenlik önlemi alınır” sözleriyle çanta ve üst aramalarına tepki gösterdi.

‘MADIMAK ÇOK DAHA SICAKTI’

Katledilenlerin isimlerinin okunmasına “Yaşıyor” sloganıyla eşlik edenler Anadolu Meydanı’nda da sloganlarına devam etti. Katledilen 35 kişi için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Onur Şahin, “Hava sıcak değil mi? Madımak çok daha sıcaktı. Canlarımız orada diri diri yakıldılar, katledildiler” dedi.

‘HAKLARINDA DAVA AÇILANLARIN BİR KISMI BULUNMADI’

Demokratik kitle örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan Şahin’in okuduğu metnin satır başları şu şekilde:

“Gericiler haftalar öncesinden bildiri dağıtım katliam çağrısı yaptılar. Devlet yetkilileri katliamcı güruhun toplanmasını beklediler. Gerici katil güruh “Şeriat isteriz” sloganları eşliğinde otele yönelip katliamı gerçekleştirdiler. Sivas katliamı egemenlerin askeri polisi yargısıyla organize ettiği planlı bir katliamdı. Katliamdan sonra küçük bir grup hakkında dava açıldı. Haklarında dava açılan katillerin bir kısmı hiç bulunmadı. Bazılarının Sivas’tan hiç ayrılmadıkları, ehliyet alıp evlendikleri, askere gittikleri anlaşıldı. Devlet tarafından bulunmayan katiller zaman aşımıyla kurtuldular. Dönemin AKP Başkanı 'Hayırlı olsun' dedi.”

‘GÜÇLÜ DEMOKRASİ MÜCADELESİ VERMEK KAÇINILMAZ’

“Bugün ise siyasi iktidarı elinde bulunduran AKP toplumsal muhalafete baskı politikalarına devam ediyor. 15 Temmuz darbe kalkışması bastırıldığı halde çıkarılan OHAL dönemindeki KHK ile yüzlerce kişi işinden atılmıştır. Bu baskılara boyun eğmeyenlere polis şiddeti uygulanmıştır. Savaş politikaları nedeniyle birçok insan hayatını kaybetmiştir. Cizre’de Sur’da sokağa çıkma yasaklarında yüzlerce yurttaşımız hayatını yitirmiştir. Savaşa karşı çıkan 103 barış güvercinimiz IŞID militanlarının saldırısı sonrası katledilmiştir. Rejim 16 Nisan referandumu ile otoriterleşmiştir. Buna karşı güçlü bir demokrasi mücadelesi vermek kaçınılmazdır.”

‘YAKIN EVİ SLOGANINI MADIMAK’TAN BİLİYORUZ’

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu asker cenazesinde saldırıya uğradı. O saldırıda bir kadının “Yakın evi” sloganını biz Madımak’tan biliyoruz. Saldırının sonrasında saldırganlar hızla serbest bırakıldı. AKP’liler tarafından saldırganlar elleri öpülerek karşılandı. Bu saldırıdan sonra birçok gazeteci ve yazar saldırıya uğradı. Muhalif kesimlerin hiçbirinin can güvenliği yoktur. “

‘MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLACAK’

“Sivas Madımak katliamı sadece Alevilere karşı değil ötekileştirilen dışlanan bütün kesimlere karşı yapılan katliamdır. Irkçılığa gericiliğe karşı adaleti özgürlüğü halkların kardeşliğini savunarak gelin katledilenleri analım. Gelin hep birlikte dayanışmayı ve mücadeleyi büyütelim. Böyle acılar yaşamamak için tüm canlarımızı meydanlarda anmaya davet ediyoruz. Katledilen canlarımızı 26’ncı yılında saygı sevgiyle anıyoruz. Sivas’ın ışığı sönmeyecek ve Madımak Utanç Müzesi olacak.”

Etiketler katliam madımak Sivas