ODTÜ'lünün düdüğü 'suç unsuru' oldu!

Gözaltına alındığı için mezuniyet törenine katılamayan ODTÜ’lü öğrenci: İki cümle sadece, benim yıllardır katılmak için uğraştığım mezuniyet törenimi elimden aldı...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) dün yapılan (30 Haziran) 2018-2019 öğrenim yılı mezuniyet töreni öncesi bazı öğrencilerin evlerine polis tarafından operasyon düzenlendi. Sabaha karşı yapılan baskınlarda kapıları kırarak evlere giren polis 4 öğrenciyi gözaltına aldı. Öğrenciler mezuniyet töreninden sonra savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldı.

26 HAZİRAN’DA E-POSTA İLE İHBAR EDİLDİ

Gözaltına alındığı için mezuniyet törenine katılamayan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci gözaltına alınmasına neden olan tek “delilin” polise e-posta yoluyla yapılan 26 Haziran tarihli bir ihbar olduğunu söyledi. Öğrencinin verdiği bilgiye göre, 26 Haziran’da polise yapılan ihbarda, “Bu isimler mezuniyet törenini karıştıracaklar. Bunlar zaten geçmişte olay çıkaran tipler, önlem alınsa iyi olur” ifadeleri yer aldı. Bir ihbar mektubuyla gözaltına alınmasına tepki gösteren öğrenci, “Bu iki cümle sadece, benim yıllardır katılmak için uğraştığım mezuniyet törenimi elimden aldı” dedi.

‘DOSYALARIMIZ BOMBOŞ’

3 öğrenci evine bir de yurt odasına polis tarafından operasyon düzenlendiğini, arama sırasında polisin “Mezuniyetle ilgili pankart arıyoruz” ifadelerini kullandığını aktaran öğrenci gözaltı sürecinde yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Dört kişi sabah erken saatlerde TEM'in binasına getirilip, farklı hücrelere konulduk. Hepimiz orada olmamıza ve mezuniyet saat 18.30’da başlamasına rağmen ifadelerimiz alınmadı. Akşama kadar tutulduk, avukatlarımıza yeterli bilgi verilmedi. Hepimiz için örgüt üyeliği iddiasında bulundular. Tören bittikten savcı ifadelerimizin alınmasıyla ilgili polisle konuşmuş. Saat 22.30 gibi avukatlarımızla görüşüp tek tek polise ifade verdik. İfadeler bitince de hastaneye götürülüp oradan gece saat 2.00 civarında serbest bırakıldık. Dosyalarımız bomboş. Kimimizin sosyal medya paylaşımları alınmış, kimimizin evindeki pankartlar ve düdükler alınmış. Bazılarında da hiç ‘suç unsuru’ yok sadece ihbar var.”

GEÇTİĞİMİZ YIL PANKART NEDENİYLE 4 KİŞİ TUTUKLANDI

Geçtiğimiz yıl da ODTÜ’deki mezuniyet töreni sonrası pankart nedeniyle öğrenciler tutuklanmıştı. "Tayyipler Alemi" karikatürünü pankart olarak taşıyan 3 öğrenci, 7 Temmuz günü "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. 8 Temmuz'da ise pankartın hazırlandığı baskı evinde çalışan bir kişi dahil 2 kişi daha gözaltına alınmış, adliyeye çıkarılanlardan baskı evi çalışanı serbest bırakılırken 4 öğrenci tutuklanmıştı. “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanan 4 ODTÜ öğrencisi 10 Ağustos 2018’de serbest bırakıldı.

Etiketler ODTÜ mezuniyet Pankart