Çin'de domuzdan koyun klonlanmadı

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Çin’de laboratuvarlarda domuz ile koyunun klonlanmasıyla üretilen "farklı bir hayvan"ı gösterdiği ve bu hayvanın etinin Türkiye’de de kullanıldığı iddiası doğru değil. Görüntüdeki hayvanlar domuz-koyun klonu değil, kendine has bir koyun türü olan Beltex.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son günlerde sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Çin’deki bir laboratuvarda domuz ile koyunun klonlanmasıyla 'farklı bir hayvan'ı üretildiği ve bu hayvanın Türkiye'de de gıda sektöründe kullanıldığı iddia edildi. Ancak Teyit.org'da yer alan haberde, videoda gösterilen hayvanların domuz ve koyunun klonlanmasından ortaya çıkan bir hayvan değil, Belçika'da yetiştirilen 'Beltex' isimli bir koyun türü olduğu ortaya çıktı. Görüntüler ise 2017 yılında ABD'de gerçekleştirilen bir fuardan.

Bir Facebook sayfasında 48 binden fazla kez görüntülenen videoda, hayvanların Türkiye'de salam, sosis ürünlerinde kullanıldığı ve Orta Asya'daki Türk devletlerine satıldığı iddia ediliyordu.

VİDEODAKİ HAYVAN MENŞEİ BELÇİKA OLAN BİR KOYUN

Videoya dikkatli bakıldığında, "Jewitt Belte…" yazılı bir pankart görünmekte. Google’da "Jewitt Belte" araması yapıldığında arama önerileri arasında "Jewitt Beltex" çıkıyor.

Arama sonucunda "Jewitt’s Beltex" isimli bir internet sitesine ulaşılabiliyor. Siteye girildiğinde iddia konusu videodaki hayvanlara benzeyen birçok canlı görülüyor ve bunların Beltex isimli bir koyun cinsi olduğu ortaya çıkıyor. 2006 yılında kurulmuş bir firma olan Jewitt’s Beltex’in internet sitesinde çeşitli fuarlara katıldıkları da görülüyor.

Teyit.org incelemesinde videoda Jewitt’s Beltex’in pankartının hemen altında bir afişe vurgu yapılıyor. Bu afişteki “Beltex Crackers” yazıları internette aratıldığında “Beltex Cracker Sale” isimli bir Facebook sayfasına ulaşılıyor.

Görüntüdeki afiş ulaşılan sitede de mevcut. Afiş, 1 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşen bir fuara ait. Borderway Mart adı verilen bir markette düzenlenen fuar büyük ve küçükbaş hayvan mezatçılığı yapan bir şirket olan H&H’e ait.

.

Sayfada 30 Kasım 2017 tarihinde yayımlanan bir videoda da “Jewitt Beltex” yazılı pankart görülebiliyor. Teyit.org açıklamasına göre, videolar tam olarak aynı yeri göstermiyor olsa da iddia konusu videonun fuarın gerçekleştiği halka açık mekandan olduğunu; 30 Kasım 2017’de yayımlanan videonun ise fuarın hemen öncesinde aynı yerde fakat farklı bir alanda çekilmiş olduğunu düşünmek mümkün.

.

TÜRKİYE'DE ET İTHALATINA DAİR DÜZENLEMELER

İncelemeye göre, Türkiye’ye ithal edilebilecek canlı et ve et ürünlerinin kontrolü Sağlık Sertifikası, CİTES Belgesi gibi 9 adet belge ile sağlanıyor. Buna ek olarak, Resmi Gazete’de 9 Ağustos 2006 tarihinde yayımlanan karara göre, kıyma halinde pazarlanan domuz etlerinin sosis, salam, kavurma ve benzeri ürünlerde kullanılması izin gerektiriyor. Araştırmaya göre, bu iddia Rusya’da da benzer şekilde sosyal medyada yayılıyor. Fakat Rusya’daki paylaşımlardan farklı olarak, Türkiye’de bu etlerin satıldığı ve sucuk, sosis gibi ürünlerde kullanıldığı öne sürülüyor.

Etiketler teyit domuz klonlama