Bakanlık kararnamesi ile yetki devri

AK Parti, belediye başkanlıklarını kaybetmesine rağmen belediye meclislerinde çoğunluğu elinde bulundurduğu için yetki devri yaptı. Mansur Yavaş'ın atadığı Halk Ekmek yönetimine Meclis kararı olmadığı için onay verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Mansur Yavaş'ın ilk açıklamalarından biri belediye şirketlerinin kapatılacağı yönündeydi. Şirketlerin yüksek maaşlı yöneticiler nedeniyle zarara uğradığını savunan Yavaş, Halk Ekmek yönetimine yeni atama yaptı. Ancak Ankara Ticaret Odası’na bağlı Ticaret Sicil Müdürlüğü onay vermedi.

Ankara'da 31 Mart seçimini kazanan Mansur Yavaş belediye şirketlerinin zarara uğramasında yüksek maaş alan yöneticiler ve kötü yönetimin etkili olduğunu savundu. Belediye şirketlerinin zaman içerisinde kapatılacağını ve sorumluluğu belediyenin alacağını dile getirdi.

Yavaş'ın attığı ilk adımlardan biri de Halk Ekmek yönetimini görevden alıp yeni yönetim atamak oldu. Ancak, Ankara Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren Ticaret Sicil Müdürlüğü, Yavaş tarafından atanan Halk Ekmek’in yeni yönetim kuruluna onay vermedi.

'YETKİ BELEDİYE BAŞKANINDA'

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu konuya ilişkin yaptığı açıklamada yetkinin belediye başkanında olduğunu savundu:

Hiç kuşkusuz büyükşehir belediyesinin temsil yetkisi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ındır. Bu yetki hem kanunun gereği, hem de halkın talebinin doğal bir sonucudur.

Bu çerçevede; 25 yıldır belediye şirketlerinin yönetimi, Ankara Büyükşehir belediye başkanının inisiyatifiyle belirlenmiştir.

Hal böyleyken, belediye şirketlerinde yönetimleri devretmemek için direnmek, farklı yöntemler denemek, hukuksuz olduğu kadar, halkın iradesine de saygısızlıktır.

10.06.2019 tarihinde yapılan Ankara Halk Ekmek genel kurulu ile şirketin yönetim kurulu değişmiş, halka daha iyi hizmet verme, daha kaliteli ürünler sunma, daha düşük maliyetle çalışma, daha verimli hareket etme misyonunu kendine şiar edinmiş bir yönetim belirlenmiştir.

Ancak ne acıdır ki, Ticaret Sicil Müdürlüğü tartışmalı bir kararla yönetimimizi tescil etmeme yoluna gitmiş, bu karara rağmen dahi iç işleyişte meşruluğu tartışmasız olan yönetim kurulu kararlarımızı işleyebileceğimiz karar defteri eski yönetim ve atadıkları idareciler tarafından bizlerden kaçırılarak, hukuksuz bir şekilde önümüz kesilmeye çalışılmıştır.

BAKANLIK YETKİ DEVRİ YAPTI

31 Mart seçimlerinde 3 büyük kentin CHP'ye geçtiğini gören iktidar, belediyelerin yetkilerinin kısıtlanması yolunu seçti. Belediye başkanlıklarını kaybetmesine rağmen belediye meclislerinde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti, başkanlıklarda olan yetkiyi belediye meclisine devretti.

Ticaret Bakanlığı’nın mayıs ayında yayımladığı genelge ile artık belediye iştiraklerine yönetici atama yetkisi belediye başkanlarından alınarak belediye meclisine verildi.

Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur'un haberine göre, Ticaret Bakanlığı’na bağlı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, 24 Nisan 2019 tarihinde yazdığı “Bakanlığımıza yazılı ve sözlü olarak yapılan başvurulardan; belediyenin aynı zamanda tüzel kişi yönetim kurulu üyesi veya müdürü olduğu belediye iştiraki şirketlerde, yönetim kurulu veya müdürler kurulunda belediye tüzel kişiliğini temsil etmek üzere yetkilendirilen gerçek kişilerin değiştirilmesine yönelik tescil taleplerinde ve yine pay sahibi belediyeyi temsilen şirketlerin genel kuruluna katılacak temsilcilerin belirlenmesinde, belediyedeki hangi organın (belediye başkanı, belediye encümeni, belediye meclisi) kararının aranması gerektiği hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır” şeklindeki yazıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nden görüş istedi. Ardından, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen “Belediye şirketlerine yönetici atama yetkisi belediye meclisindedir” şeklindeki mütaalayı tüm ticaret sicili müdürlüklerine gönderdi.

İLK UYGULAMA ANKARA'DA

Ticaret Bakanlığı'ndan gelen genelge ilk olarak Ankara Halk Ekmek Fabrikası'nda uygulandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek Yönetim Kurulu’na atadığı isimler, bu genelgeye dayanarak Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanmadı.

Ankara Halk Ekmek yönetimine atananlar ise eski yönetimin karar defterlerini teslim etmediğini, hesapların kaçırılmaya çalışıldığını iddia etti.

(HABER MERKEZİ)