Ayşe öğretmen beraat etti

Bir televizyon programında 'çocuklar ölmesin' dediği için iki kez cezaevine giren Ayşe Çelik hakkındaki dava sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi'nin 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı sonrası yeniden görülen davada Ayşe öğretmen beraat etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da çatışmaların ve operasyonların yoğunlaştığı 2016 yılında Kanal D'e yayınlanan Beyaz Show’a bağlanarak, "Çocuklar ölmesin" dediği için 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla 15 ay hapse mahkum edilen Ayşe Çelik'in yeniden görülen davasında bugün karar çıktı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savunma yapan Çelik "Sessiz kalmayın . İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. İnsanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, insanlar ağlamasın" dedi.

AA'nın haberine göre Çelik, hakkındaki suçlamaya yönelik detaylı beyanda bulunduğunu, suç işleme kastıyla herhangi bir şekilde hareket etmediğini belirterek, "Kaldı ki eylemlerin suç olduğunu da düşünmüyorum. Anayasa Mahkemesi'nin ihlali kararı da gözetilerek beraatime karar verilmesini talep ediyorum" diye konuştu.

AVUKAT DEMİR: AYM İDDİALARI ÇÜRÜTTÜ

Çelik'in avukatı Ramazan Demir de, mahkemenin mahkûmiyet gerekçesine esas kabul ettiği her şeyin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından çürütüldüğünü söyledi. Demir, Yüksek Mahkeme'nin kararı ve dosya içeriği dikkate alınarak, ifade ve eylem kanunda suç olmadığı için müvekkilinin beraatini istedi.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Talip Kalkan da, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, Ayşe Çelik'in televizyon programında yaptığı konuşmayla, PKK'nin eylemlerini meşru göstermeye çalıştığını iddia etti.

Mütalaada, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru sonucunda Çelik'in cezalandırılmasının gerekçesi olan konuşmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmedildiği aktarılarak, mahkemece verilen mahkumiyete ilişkin kararın tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasına ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcılığı da dikkate alınarak, sanığın üzerine atılı suçtan beraatine karar verilmesi talep edildi.

Son sözü sorulan Ayşe Çelik "Suçsuzum" dedi. Mahkeme heyeti de daha önceki mahkumiyetin tüm sonuçlarıyla birlikte kaldırılmasına ve Çelik'in beraatine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

8 Ocak 2016 yılında Kanal D'e yayınlanan Beyaz Show’a bağlanarak yaptığı konuşma nedeniyle 15 ay hapse mahkum edilen Ayşe Çelik, 20 Nisan 2018 tarihinde 8 aylık kızı Deran'la birlikte cezaevine girmişti. 4 Mayıs 2018'de tahliye edilen Çelik'in cezasının infazı ertelenmişti. 18 Nisan 2019 tarihinde erteleme süresi dolduğu için adliyeye giden Ayşe Çelik, tekrar tutuklanmıştı.

Çelik’in avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru 9 Mayıs 2019'da karara bağlanmıştı. Yüksek Mahkeme, ifade özgürlüğü ihlaline hükmederek Çelik’e 5 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar vermişti. Kararın ardından Çelik, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapılı Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edilmişti.

(HABER MERKEZİ)