ABD konsolosluğu çalışanı Trump görüşmesi öncesi serbest

Bir süredir ev hapsinde tutulan Amerikan Konsolosluğu çalışanı Mete Cantürk serbest bırakıldı. Kararın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın G-20 zirvesine yapacağı kritik S-400 görüşmesi öncesinde gelmesi dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı kritik S-400 görüşmesi öncesinde dikkat çekici bir adım geldi. Bir süredir ev hapsinde tutulan Amerikan Konsolosluğu çalışanı Mete Cantürk serbest bırakıldı.

'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davada, Cantürk hakkında bulunan 'konutu terk etmemesi' şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar verildi. Cantürk, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek serbest bırakıldı. Ancak kendisine yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Nazmi Mete Cantürk, eşi Sevim Cantürk ve kızı Kevser İrem Cantürk ile avukatları katıldı. ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell ve bazı konsolosluk görevlileri de duruşmayı takip etti.

Kararın, Erdoğan ile Trump'ın önümüzdeki haftaki G-20 zirvesine yapacağı S-400 görüşmesi öncesinde gelmesi dikkat çekti. Amerikan yönetimi bir süredir Türkiye'ye, tutuklu Amerikan vatandaşları ile konsolosluk çalışanlarını serbest bırakma çağrısı yapıyordu. NASA çalışanı Serkan Gölge de önceki haftalarda serbest bırakılmıştı.

Trump, yurtdışında tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının serbest kalmasını sağlamayı çok önemsediğini defalarca dile getirmişti. (DIŞ HABERLER)