Rawest ve TEAM araştırması: Kürt seçmenin yüzde 66'sı İmamoğlu'na oy verecek

Rawest Araştırma şirketi ve Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin araştırmasına göre, Kürt seçmenin yüzde 66'sı CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'na oy verecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rawest Araştırma şirketi ve Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 23 Haziran'da yeniden yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Kürt seçmenin tercihlerine ilişkin araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

Raporda, "31 Mart seçimlerine oranla AK Parti seçmenlerinde seçimin AK Parti tarafından kazanılacağı inancı daha zayıf görünüyor. 31 Mart seçimlerinde CHP’ye oy verme motivasyonu yeterince pekişmediği için sandığa gitmeyen ya da daha ideolojik ve esnekliği az olan HDP’li Kürt seçmende bu seçimlerde İmamoğlu’nun kazanma ihtimalinin güçlenmesiyle beraber sandığa gitme eğiliminde bir artış gözleniyor" denildi.

'SANDIĞA GİTMEYEN KÜRT SEÇMEN ORANI YÜZDE 8'E DÜŞECEK'

AK Parti'ye yakın olan 31 Mart'ta sandığa gitmeyen seçmenin AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım'a yöneldiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"AK Parti’ye 24 Haziran genel seçimlerinde oy vermiş ve son seçimde sandığa gitmemiş muhafazakâr Kürt seçmende de AKP’ye az da olsa bir yöneliş fark ediliyor. Bu seçmen kitlesinin daha çok ekonomi ve Suriyeliler gibi meseleler sebebiyle Mart seçimlerinde sandığa gitmediği ancak kantarın topuzunun fazla kaçırıldığını düşünerek bu gündemi ötelediği ve Yıldırım’a yakınlaştığı görülüyor. Son seçimde %18 olan sandığa gitmeyen Kürt seçmen oranının bu seçimlerde %8’e düşeceği görülüyor."

'ÖCALAN'IN MEKTUBU HDP'Lİ SEÇMENİ ETKİLEMEDİ'

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mektubunun HDP seçmeninin davranışını etkilemediği aktarılan raporda, "Öcalan’ın mektubu sonrası daha önce İmamoğlu’na oy vereceğini söyleyen HDP seçmenleriyle yapılan çatı görüşmelerde seçmenin kararında kayda değer bir değişiklik olmadığı, Öcalan’ın 'tarafsız kalın' çağrısının HDP seçmeninin de bir seçim çağrısı olarak algılanmadığı görülüyor" denildi.

OY DAĞILIMI

31 Mart’ta İstanbul’daki Kürt seçmenlerin yüzde 56’sının CHP'li Ekrem İmamoğlu, yüzde 26’sının AK Partili Binali Yıldırım’a oy verdiği belirtilen raporda, 23 Haziran’da ise Kürt seçmenin yüzde 66’sının İmamoğlu’na, yüzde 25’inin Yıldırım’a oy vereceği tahmini yer aldı:

"31 Mart’ta sandığa gitmemiş Kürt seçmenlerin ise 23 Haziran’da sandığa gidecek olan kesimi arasında ise İmamoğlu’nu destekleyenler %73. Son olarak HDP seçmeni olan Kürtlerin sandığa gitmeme oranı %8.7’ye gerilemişken, AK Partili Kürt seçmende sandığa gitmeyecek olanlar %12.3’de kalıyor." (HABER MERKEZİ)