Hak İnisiyatifi'nden 'kaçırılma' raporu

Hak İnisiyatifi 2016 yılından bu yana kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırılanlarla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, bu olaylarla ilgili kapsamlı ve doyurucu bilgilere ulaşılmasında sorun yaşandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hak İnisiyatifi, çeşitli kişilerin kendisini kamu görevlisi olarak tanıtanlar tarafından alıkonulduğuna ilişkin iddiaları üzerine bir rapor hazırladı. Raporla ilgili yapılan açıklamada, "2019 yılının Şubat ayından önce toplamda 22 kişinin yasadışı bir şekilde alıkonulduğuna ilişkin iddiaların mevcut olduğu anlaşılmıştır" denildi.

2016 yılından beri kamuoyunda yer alan iddialara ilişkin yayınlanan raporda, "Alıkonulduğu öne sürülen kişilerden Mustafa Özgür Gültekin, Zabit Kişi ve Ayten Öztürk’ün kendilerine işkence edildiğine yönelik çeşitli yargısal süreçlere yansıyan, kapsamlı ve detaylı anlatıları bulunmaktadır" denildi. Hak İnisiyatifi'nin yaptığı açıklamada "2019 yılının Şubat ayından önce yasadışı şekilde alıkonulduğu iddia edilen bu kişilerden birçoğunun güncel durumları hakkında kapsamlı ve doyurucu bilgilere ulaşmak mümkün olmamıştır" ifadeleri yer aldı.

'ALIKONULDULAR' İDDİASI

Dernek, 2019 yılının Şubat ayı içerisinde yasadışı bir şekilde alıkonulduğu iddia edilen altı kişiden dördünün (Yasin Ugan, Özgür Kaya, Mustafa Yılmaz ve Salim Zeybek) birinci dereceden yakınlarıyla, mülakat gerçekleştirdiğini söyledi. Bu kişilerin nasıl alıkonulduğuyla ilgili, "Yasin Ugan ve Özgür Kaya’nın sivil giyimli kişiler tarafından herkesin gözü önünde gerçekleştirilen bir operasyonla bulundukları evden, Mustafa Yılmaz’ın işe gitmek üzere yola çıktığı sırada birkaç kişilik bir ekip tarafından evinin önündeyken alıkonuldukları iddia edilmektedir. Salim Zeybek’in eşi Fatma Betül Zeybek ise, eşinin, kendisi ve çocuklarının da yer aldığı bir aracın içindeyken yaşanan bir kovalamacanın ardından silahlı kişiler tarafından alıkonulduğunu, aynı kişilerin kendisini Ankara’daki evine kadar ulaştırdığını ifade etmektedir" açıklamaları yer aldı.

Konuyla ilgili kesin sonuçlara ulaşmanın mümkün olmadığını belirten dernekten, iddialarının doğruluğunun anlaşılması halinde, yaşanılan ihlallerin giderilmesi ve faillerin cezalandırılması için harekete geçme çağrısı geldi. (Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.) (HABER MERKEZİ)