Diyarbakır kahvelerinde 'düello' heyecanı: Kürt demeyi öğrenemediler

İki aday da Yüksek Kahve ahalisini şaşırtmadı. Ama programın ya da gecenin sonunda Yüksek Kahve, çoktan verdiği kararını değiştirmedi ve yine Ekrem İmamoğlu dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu akşam televizyon izledi mi, izlediyse hangi kanalı izledi bilemeyiz. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarının katılacağı programın İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünde yapılmasına tepki göstermişti. Kararlı bir şekilde, "Bilinsin ki, 16 Haziran 2019 tarihinde 21.00’den itibaren televizyon izlemeyeceğim" demişti.

Bahçeli tartışma programını izlemedi belki ama Türkiye’de ve dünyanın başka ülkelerinde yaşayan Türkiyelilerin büyük çoğunluğunun Fox Tv izlediğine kuşku yok. Yıllar sonra iki partinin adayları televizyon aracılığıyla milyonların karşısına çıkacaktı nihayetinde. Projelerini merak edenler de vardı mutlaka ve muhtemel atışmalarını kaçırmak istemeyenler de. Naçizane ben de Diyarbakır’da, Yüksek Kahve’de izledim programı. Yüksek Kahve bir tek kahvenin adı değil aslında. Yan yana dizilmiş ve her birinin bir adı olsa da tamamı için Yüksek Kahve deniliyor.

Daha çok takıldığım kahveye geldiğimde futbol maçı vardı televizyonda. Buradaki kahvelerde zaten en çok maç izlenir. Haber saatinde ise son yıllarda Fox Tv açılıyor. Tartışma programının başlamasına birkaç dakika kalmıştı ve ben kanal değiştirilmeyecek mi diye düşünürken maç bitti. Garson hemen Fox Tv’yi açtı. Bu arada kahve hatırı sayılır kalabalığa ulaşmıştı.

.

'TE DÎ, DE BİKENE HA'

Tartışma başladı ancak bizim izlediğimiz televizyonun sesini yan taraftaki kahvelerden gelen televizyon sesleri bastırıyordu ve konuşulanları anlamak mümkün olmuyordu. Birkaç kişi, “Hele sesi aç” diyerek seslendi garsona. Garson zamanında müdahale etti ve sesin bir hoparlörden duyulmasını sağladı. Tartışmanın ilk yarısında ekrana kitlenmiş seyirciler çok güldüler. Yanımda iki genç oturuyordu. Neden güldüklerini sordum. “Görmisen abê, yalan ati” dedi biri. Yalancılıkla itham ettiği kişi Binali Yıldırım’dı. Oysa Yıldırım, rakibini çok kere yalancılıkla suçlamıştı.

Bir de Ekrem İmamoğlu konuşurken Yıldırım’ın yüzünde beliren endişeli, asabi tebessüme çok güldüler. “Te dî, de bikene ha” (Gördün mü, hadi şimdi gül ha) dedi biri yüksek sesle. O arada İmamoğlu Yıldırım’ı kızdıracak açıklamalarda bulunuyordu. İstanbul’da yaşayan Kürtlerin kullanacağı oyların seçimin sonucunu önemli oranda belirleyeceği sık sık dile getiriliyor ya, moderatör İsmail Küçükkaya da “Kürt kökenli yurttaşları” sordu adaylara. Küçükkaya “Kürt kökenli” deyince homurdandı seyirciler, “Kürt demeyi öğrenemediler” dedi biri.

İmamoğlu soruya cevap verirken birkaç kişi alkışladı, biri “Helal olsun” dedi. Yıldırım’ın cevabı ilgisiz bir şekilde dinlendi. Mal beyanı ile ilgili soruda tersine ilgi arttı. Sesler birbirine girdi, “gemiler”, “oğlunu de”, “kumarbaz” kelimeleri öne çıktı. Hep olur ya, kalabalıkta birinin sesi diğerlerinin seslerini bastırır. Bu sefer de böyle oldu, oturduğu yerden kalkan adam, “Yaw memleketi yediniz, memleketi” diye bağırdı televizyona doğru. Ha, bir de FETÖ ile ilgili soruya Yıldırım’ın “Yok” şeklinde karşılık vermesi bir homurdanmaya neden oldu kahvede. Gülenler de oldu, “Yaw he he” diyenler de. Bu anlar, Yüksek Kahve’de maç izleyenlerin heyecanına benziyordu elbette.

KARAR DEĞİŞMEDİ

Söz projelere gelince ilgi dağılmaya başladı. Kahvede maç izler gibi tartışma programı izlemeye koşullanmış olanlar yavaştan içtikleri çayların parasını ödeyip gitmeye başladılar. Ama yaklaşık 20 kişi programı sonuna kadar izledi. Ciddi bir kapışma bekleyenler hayal kırıklığına uğradı Yüksek Kahve’de. Konuşmasının kesilmesi girişimlerini soğukkanlılıkla karşılayan İmamoğlu’ndan daha çok tepki gösterdiler.

Bir grup çok güldü Yıldırım’ın sözlerine, bir grup ise aşırı heyecanlı cevap yetiştirme girişiminde bulundu. İmamoğlu’nu ise can kulağıyla dinlediler, hani cesur bir şeyler söyler umuduyla. Öyle olmadı. Daha doğrusu iki aday da Yüksek Kahve ahalisini şaşırtmadı. Ama programın ya da gecenin sonunda Yüksek Kahve, çoktan verdiği kararını değiştirmedi ve yine Ekrem İmamoğlu dedi.