Üsküdar: Muhafazakarların güçlü kalesi

İstanbul seçimlerinde siyasi partiler için özel bir yeri olan Üsküdar'dayız... 'Seçim Meydanı'nda partiler yan yana stant kurmuş seçmen kendini anlatmaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yenilenecek İstanbul seçimleri için Üsküdar'dayız... Her seçim sonrası, 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' deyimiyle gündeme gelen ilçede siyasi partiler çalışmalarını sürdürüyor. Cumhur İttifakı Üsküdar'daki seçmen kitlesinin muhafazakar olduğunu söyleyerek önümüzdeki İBB seçimlerinde Binali Yıldırım'a oy vereceklerini söylüyor. İYİ Parti ve CHP ise 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin Üsküdarlıları CHP'nin Adayı Ekrem İmamoğlu etrafında birleştirmesine neden olduğu düşüncesinde...

Üsküdar'da seçim sohbetine geçmeden önce Üsküdar'daki seçim tablosuna bir göz atalım:

Üsküdar'da toplam seçmen sayısı 402 bin 474. Bir önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de yarış CHP ve AK Parti adayları arasında geçti. Belediyeyi bu seçimde 159 bin 320 oyla AK Parti Adayı Hilmi Türkmen kazandı. CHP'nin Adayı Ahmet Kılıç ise 150 bin 188 oyla ikinci oldu.

NİYE DİĞER PARTİLERLE BİRLİKTE DEĞİLSİNİZ ELEŞTİRİSİ

Üsküdar meydanda İYİ Parti, MHP, CHP ve AK Parti stant kurmuş. İskeleden yürüyenleri parti yetkilileri karşılıyor. Biz de ilk olarak Vatan Partisi'nin standına giriyoruz. Partinin genel merkez görevlisi Murat İnce ile konuşuyoruz. İnce, diğer partilerden farklı olduklarını söyleyerek özellikle Üsküdar'da yaşayan Vatan Partililerin AK Parti'nin yaptığı icraatleri desteklemediğini söylüyor. Kendilerine birçok konuda eleştiri yapıldığını belirten İnce şöyle devam ediyor: “İnsanlar bize, 'niye diğer partilerle beraber değilsiniz?' diyor. Biz gerekli cevabı veriyoruz. Bu partilerin birbirinden hiçbir farkı yok. Bunlar sistem partileri. İstanbul'u betona dönüştürdüler, her yer talan edilmiş. İnsanlara bunu anlatıyoruz. Biz İstanbulu'da kurtaracağız. Bizim CHP ve AK Parti'nin adaylarına çağrımız var: Mal varlıklarını bir an önce açıklasınlar. Bir diğer çağrımız da iki adayı sağ duyuya davet ediyoruz.”

.

Buradan ayrıldıktan sonra İYİ Parti çadırına giriyoruz. İYİ Parti Üyesi ve stant görevlisi Süleyman Ünlü, İmamoğlu'nun elinden mazbatasının alınmasını MHP ve AK Parti seçmeninde rahatsızlık yarattığını söylüyor: “Standımıza gelen insanlar 'bu işi bu sefer bitireceğiz' diyerek İmamoğlu'na destek vereceklerini söylüyor. Bunu söyleyen sadece CHP'li İYİ Parti'li değil, AK Parti ve MHP seçmeni de aynı görüşte. Saadet Partisi'nin seçmeni de kendi adayları etrafında birleşecek.”

SEÇMENİN KAYGISI...

Bu sefer CHP standındayız... Stant görevlisi Murat Doğan, seçmenin kaygılı olduğunu söyledi. Stantı ziyaret eden insanların, 'Oylarımıza sahip çıkın, lütfen oylarımızı çaldırtmayın' dediğini aktaran Doğan şöyle devam ediyor: “İnsanların bu konuda çok ciddi bir kaygısı var. Halk dikkat etmemizi istiyor. 'Seçim yine mi iptal edilecek, yine bir şey yapacaklar' diyorlar. Biz de 'hayır' diyoruz. Bu seçimin kazananı ve kaybedeni olacak artık geri dönüş yok. Son dönemde insanlarda farklı bir uyanış var. Bu uyanış sandıklara da yansıdı. Türkiye'nin her yerinden insanlar kenetleniyor. Adaleti insanlara tekrar aşılıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konutunun Kısıklı'da bulunması ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in de Üsküdar'da yaşaması Üsküdar'ı siyaset açısından bir hayli özel kılıyor. İlçenin ayrı bir özelliği ise muhafazakar kimliği ile biliniyor olması. Doğan, “Üsküdar Türkiye'nin mozaiği gibi. Herkesimden göç almış bir yer. Buraya muhafazakar gözüyle bakılıyor. Aslında Üsküdar muhafazakar bir ilçe değil. Üsküdar seçmeni bilgili ve modern. Bu seçimde ortaya çıkacak tabloda da İmamoğlu önde çıkacak. 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' diyemezler” dedi.

.

'BÜYÜKŞEHİRİN ALINMAMASI ÇOK İLGİNÇ'

MHP çadırında ise seçmenlere İstanbul seçimlerinin neden iptal edildiği anlatılıyor. Stant görevlisi Ali Şengönül, “Seçimin iptal edilmesini normal karşılıyoruz. Çünkü İstanbul'da sayıca çok fazla ilçeyi AK Parti aldı. Büyükşehirin alınmaması çok ilginç” diyor ve ekliyor: “İnsanlar işte burada bir şey olduğunu düşünüyor. Bu seçimde Binali Yıldırım Üsküdar'da fark atacak. Burada tarih boyunca sol öne geçmemiştir. Yine geçmeyecektir. Üsküdar'ı muhafazakar, milliyetçi, dinine bağlı sağ eğilimli bir yapısı var. Beşiktaş, Kadıköy gibi değil. 1980 öncesinden beri bu tablo değişmedi yine değişmeyecek.”

DSP'DEN İSTİFA EDEN AK PARTİLİ...

Son olarak AK Parti standına giriyoruz. Stanttaki bir görevli insanlara her gün Kocaeli'den İstanbul'a geldiğini söyleyerek İstanbul seçimlerinde Binali Yıldırım'a oy istiyor. Biz de bu kişiyle tanışıyoruz. İsminin Erol Avcı olduğunu belirten AK Partili, 2010 yılında Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Adayı olduğunu fakat daha sonra istifa ettiğini anlatıyor: “Her gün Kocaeli'den buraya gelip gidiyorum. Demokratik Sol Parti (DSP)'den istifa etmemin gerekçeleri vardı. Bayrak, Kur'an ve Vatan. Fakat CHP ve Demokrat Sol Parti bu değerlerimizi hiçe saydı. İstifa ettikten sonra aracımı giydirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan için beş kez Türkiye turu yaptım. Kürt, Türk, Alevi, Sünni diyerek insanları ayırdılar.”.

.

Her gün bir ilçede AK Parti standında görevli olduğunu söyleyen Avcı son olarak şöyle devam ediyor: “İstanbul'un her ilçesi Binali Yıldırım'ı destekliyor. Çünkü kendisi Başbakanlık döneminde büyük hizmetler yaptı. İstanbullu Binali Bey'i çok seviyor. Şu an gördüğüm kadarıyla seçimi de kazanacak. Binali Bey İstanbul'u güzelleştirecek, İstanbul'da Türkiye'yi güzelleştirecek. Şunu unutmayalım: Bu topraklar yaşayan herkes kardeş. Ne olursa olsun birbirimize karşı sevgimiz, saygımız baki kalacak."