Maltepe: Cumhur İttifakı çadırına ilgi azaldı

İstanbul'da 31 Mart seçim sürecinin en çok konuşulan ilçelerinden Maltepe'de partilerin seçim çadırlarını ziyaret ettik. Bir AK Partili "AK Parti burada MHP'yi destekliyor. Binali Bey çok rahat bir şekilde İstanbul'u kazanır. Tabii normal şartlarda... Fakat mağduriyet duygusu yarattıkları için kazanmamız riske giriyor" diyor. Maltepeli deneyimli gazeteci Fırat Yeşilçınar'ın gözlemi, 31 Mart öncesinde Cumhur İttifakı'nın çadırının daha çok ziyaretçi ağırladığı yönünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 31 Mart yerel seçimlerden sonra sandıklardan çıkan oyların günlerce sayıldığı Maltepe'deyiz. Yenilenecek İstanbul seçimleri için partiler propaganda yapıyor, broşür dağıtıyor, seçmenlerin kendilerine oy vermesi için ikna ediyor...

Seçmenle ve siyasi parti temsilcilerinin görüşlerine yer vermeden önce Maltepe'de 31 Mart yerel seçimlerinde ortaya çıkan tabloya bakalım:

CHP'nin Adayı Ali Kılıç yüzde 52, 74 (157 bin 444 oy) belediye başkanlığına seçildi. MHP'nin Adayı Ahmet Baykan ise yüzde 42,87 (127 bin 970 oy) oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Seçimden sonra Cumhur İttifakı'nın itirazları sonucunda Maltepe'deki oyların hepsi günlerce Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sayıldı.

İYİ PARTİ STANDINA GELEN SEÇMEN NE ANLATIYOR?

Maltepe'ye geldiğimizde meydanda İYİ Parti, MHP ve CHP'nin stand kurduklarını görüyoruz. Partiler, seçmenleri kendi adaylarına oy vermek için büyük çaba sarfediyor. Biz de ilk olarak İYİ Parti çadırına giriyoruz. Bizi burada Maltepe İYİ Parti kurucu üyelerinden Sami Makul karşılıyor. Günlerdir çadırda görevli olan Makul'a buraya gelen seçmenin kendilerine ne anlattıklarını soruyoruz: "İnsanlar mağduriyetlerini anlatıyor. Bu baskı altında Türkiye'nin normalleşme sürecine girmeyeceğini düşünüyorlar. 'Bu böyle gitmez' diyorlar. Biz de insanlara geleceği vaad ediyoruz. 17 yıl bunlara güvendiniz bir dönem de bize güvenin diyoruz."

İYİ Partililer, "İnsanlara geleceği vaat ediyoruz" diyor.

31 Mart seçimlerinde sandık görevlisi olan Makul, Maltepe'deki oy sayımının günlerce sürmesinin kendilerini üzdüğünü söylüyor. Bu durumun AK Parti ve MHP seçmeninde de üzüntü yarattığını söyleyen Makul şöyle devam ediyor: "Eğer yine ayak oyunları yaparlarsa İYİ Parti olarak mücadelemize devam edeceğiz. Nereye gitmek gerekiyorsa gideriz. Günlerce oy saydılar hiçbir şey değişmedi. AK Partili, MHP'li herkes bunu gördü. Bu yaşananlar en çok onları etkiledi. Onları üzdü. Burada bütün partiden insanlarla kardeşiz. İki müzik koromuz var. Bu korunun içerisinde Türk, Kürt, Alevi arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlar da bizi candan destekleyecek. Biz artık yeter diyoruz. Palavra değil gerçekten her şey çok güzel olacak."

'BİNALİ BEY NORMAL ŞARTLARDA KAZANIR'

Buradan ayrıldıktan sonra MHP çadırına giriyoruz. Görevli," Büyüklerimizden izin almadan konuşamayız" diyor. Konuştuğumuz bir AK Partili ise ismini vermeyerek, "AK Parti burada MHP'yi destekliyor. Binali Bey çok rahat bir şekilde İstanbul'u kazanır. Tabii normal şartlarda... Fakat mağduriyet duygusu yarattıkları için kazanmamız riske giriyor" diye konuşuyor.

'BÖYLE DEVAM EDERSE HEP BİZ KAZANACAĞIZ'

Maltepe meydanda CHP çadırı önünde bekleyen Ahmet Ardinç'le konuşuyoruz. 30 yıldır Maltepe' de yaşayan Ardinç, İmamoğlu'nun mazbatası verildikten sonra İstanbul'un birçok sorununu çözdüğünü düşünüyor: "İktidarın 17 yıldır yapamadıklarını Ekrem Bey bir ayda yaptı. Suya, ulaşıma indirim yaptı. İstanbul'un borcunu iki yılda bitirir. YSK şimdi verdiği iptal kararının altından nasıl kalkacak? Nasıl anlatacaklar bunu? Çocuklar yıllar sonra bunu konuşacak."

Bu sözlerin üzerine Ardinç'in arkadaşı Mehmet araya giriyor: "Dört zarftan birini iptal ettiler. İstanbul seçimini komple iptal ettirmeleri gerekiyordu. AK Parti'nin üç oyla kazandığı yerlerde yapılan itirazlar neden kabul edilmedi? Beş yaşındaki çocuk bile buna güler. Eğer böyle yapacaklarsa her zaman biz kazanacağız. Şöyle bir örnek vermek istiyorum: Çalışmazsam, evime ekmek götürmezsem annem yemek yapamaz, aç kalırız. Huzursuz oluruz. Ekrem Bey çalışıyor. Bu yüzden annem de, Ekrem Bey'in annesi de huzurlu ve mutlu olacak."

'KÜSKÜN AK PARTİ SEÇMENİ YİNE GİTMEYECEK'

Bu sohbetin ardından Maltepe'de uzun zamandır yaşayan ve Maltepe'deki seçimleri yakından takip eden gazeteci Fırat Yeşilçınar'la buluşuyoruz.

Fırat Yeşilçınar, Maltepe'deki gözlemlerini aktardı.

Yeşilçınar, her akşam iş çıkışı evinin yolunu tuttuğunda seçim çadırlarının önünden geçiyor. 31 Mart'ta Cumhur İttifakı'nın standlarına ilginin yüksek olduğunu fakat bu seçimde aynı ilgiyi göremediğini söylüyor: "31 Mart seçimlerinde Maltepe İstanbul için kilit konumdaydı. AK Parti, MHP adayını destekledi. Seçmenin bu yüzden biraz tutuk davrandığını düşünüyorum. AK Parti aday çıkartsaydı CHP ile kıyasıya bir mücadele yaşanabilirdi. Birincisi AK Parti bu yüzden kaybetti. Burada AK Parti'ye küskün olan ciddi bir seçmen kitlesi var. Bu kitle de önümüzdeki seçimde sandığa gitmeme eğiliminde. Örneğin seçimden önce Cumhur İttifakı'nın çadırı daha çok ziyaretçiyi ağırlıyordu. Bu ilginin eskisi gibi olmadığını çok rahat bir şekilde söyleyebilirim."